Lastbilschauffören greps med osannolika promillehalten

avMiriam Bratt

Publicerad:
Uppdaterad:

En lastbilschaufför i Gävle väckte uppmärksamhet i onsdags när han var ute på ett uppdrag. Flera personer kunde konstatera att mannen betedde sig konstigt och verkade vara berusad.

När polisen kom till platsen och mannen testades gav det ett förbluffande resultat på 4,32 promille, skriver Gefle Dagblad.

– Det är ju ytterst ovanligt med så höga alkoholhalter. Om jag pratar om andra ärenden brukar det ligga på max två promille, säger Ulf Back, chefsåklagare vid åklagarkammaren i Gävle, till Aftonbladet.

När en lastbilschaufför skulle hämta last på Billerudkorsnäs söder om Gävle tyckte personalen att han betedde sig en aning märkligt. De ringde polisen som åkte för att kontrollera mannen vid lunchtid i onsdags.

– Man misstänkte att han var berusad, han hade stannat och somnat vid ratten, säger Ulf Back som är chefsåklagare vid åklagarkammaren i Gävle.

Även poliserna tyckte att mannen verkade vara berusad, trots att de först inte förstod hur påverkad han faktiskt var.

– De märkte att han var rejält påstruken, men kanske inte så mycket, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson vid polisens regionledningscentral till Gefle Dagblad.

1 av 2 | Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den ryska medborgaren blev testad två gånger – först på plats och sedan på polisstationen.

Och det var inte konstigt att mannen betedde sig skumt, när han testades var nämligen resultatet 4,32 promille. Ett extremt högt resultat som kan sättas i relation till gränsen för rattfylla som ligger på 0,2.

– Det måste vara betydande mängder som den här personen har druckit, fortsätter Ulf till Aftonbladet.

Mannen blev testad två gånger. Först med ett inledande utandningstest på plats och sedan med ett blodprov på stationen.

– Han var inte i sådant skicka att han kunde genomföra ett utandningsprov på stationen. Så därför har man säkerställt med ett blodprov, säger Ulf.

Han berättar även för Aftonbladet att lastbilschauffören är rysk medborgare och att han därför har begärts häktad i Gävle tingsrätt.

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM

Trafik

Alkohol

Brott