Mardrömsbesked för Löfven – SD störst bland arbetarväljare

Regeringen är samlad för överläggningar och kräftskiva på klassiska Harpsund.

Då kom ett mardrömsbesked för statsminister Stefan Löfven.

SD är större än S – bland arbetarna, enligt Svd/Sifo.

Regeringen är samlad på statsministerns klassiska rekreationsbostad som Tage Erlander redan på sin tid ansåg var en perfekt plats för regeringsförhandlingar.

Och regeringens företrädare kan ha fått en hel del att diskutera när mörkret sänkte sig över Harpsund.

Förlorar stöd i arbetarrörelsen

Jublet som tidigare strax innan klockan 22 ekade från herrgården ut över Harpsundsjön följdes av ett tungt besked för Socialdemokraterna.

Mitt i kräftskivan publicerades en mardröms-Sifo för statsminister Stefan Löfven.

I senaste SvD/Sifo-mätningen förlorar Socialdemokraterna stöd hos sina kärnväljare – arbetarna, enligt SvD.

Till Sverigedemokraterna.

”Att S inte är största parti bland arbetare är en mardröm för den gamle Metallbasen Stefan Löfven. Att SD är det, kan få honom att vakna skrikande”, skriver SvD:s Göran Eriksson i sin analys.

Kort efter att SvD publicerat den nya mätningen klockan 22 på nätet tystnade sorlet för en stund på Harpsund och flera av ministrarna började prata i sina mobiltelefoner.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin säger i en kommentar att hon inte är nöjd.

– Till skillnad från siffrorna i andra mätningar de senaste dagarna så tror jag att det här visar på mer väntade nivåer. Vi är inte nöjda utan målet är att vi ska öka, säger hon.

– Vi kommer prioritera fler jobb och en bättre skola eftersom det i grunden är de frågor som gör Sverige starkare.

LO:s vice ordförande Tobias Baudin säger att siffrorna i mätningen är mycket allvarliga.

– Det följer den trenden vi har sett och det handlar om hur den offentliga debatten ser ut, den handlar om migrationsfrågor och tiggare, säger han.

Baudin efterlyser i stället debatt kring arbete, skola, välfärd och den växande ojämlikheten.

– Vi har massarbetslöshet i Sverige med nästan 400 000 arbetslösa. Det är märkligt att vi inte har en offensiv arbetspolitik, säger han.

– I stället för migration och tiggeridebatter vill vi att det ska pratas om jobb, skola, välfärd och den växande ojämlikheten. Den debatt som nu förs missgynnar både S och M.

Han säger att han vill se en konflikt mellan högern och vänstern om de sistnämnda frågorna-

– M och regeringen borde göra upp i migrationsfrågan, säger Tobias Baudin.

Bland LO:s medlemmar är dock S fortfarande det största partiet, där får Socialdemokraterna 36,6 procent av stödet, skriver Göteborgs-Posten.

Följer trend

I mätningen tappar S dock bara 0,8 procentenheter från senaste mätningen och landar på 26,3 procent.

SD växer med 2,6 procentenheter från senaste mätningen, som gjorde i juni, enligt SvD/Sifo. Det följer den trend som synts i andra mätningar som presenterats i veckan.

Först ut var Metro/Yougov-mätningen där SD blev landets största parti med 25,2 procent av rösterna. Mätningen som presenterades under torsdagen har dock blivit omdebatterad på grund av metoden som använts, så kallade självrekryterande webbpaneler.

Aftonbladets Sverige tycker-mätning presenterades senare samma dag och där hade SD 20,8 procent av väljarstödet. I SvD/Sifo får SD 17,8 procent, deras högsta resultat i den mätningen.

Skillnaden mellan den sistnämna och de två tidigare mätningarna är att SvD/Sifo inte är en självrekryterande webbpanel utan består av 1 930 intervjuer genomförda den 10–20 augusti 2015.

Publisert: