Sverigedemokraterna

SD största parti i södra Sverige

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

Sverigedemokraterna är just nu största parti i södra Sverige, visar Aftonbladets väljarbarometer för december.

Det ökade stödet i regionen kan bero på regeringens olika besked i frågan om gränskontroller i Öresundsregionen.

– Många i södra Sverige har uttryckt upprördhet och menar att politikerna i Stockholm inte förstår hur man bor och lever i regionen, säger Karin Nelsson på undersökningsföretaget Inizio.

Det är undersökningsföretaget Inizio som på uppdrag av Aftonbladet genomfört webbundersökningen mellan den 8 och 16 december.

Sverigedemokraterna ökar sammanlagt med 1,5 procentenheter sedan förra mätningen i november, och blir största parti i södra Sverige. I södra Sverige får SD 26 procent, följt av S (24 procent) och Moderaterna (20 procent).

Första gången SD är störst

– 1,5 procentenheter är ingen större ökning på totalnivå egentligen, men tittar man på Sverigedemokraternas sympatier i olika delar av landet så ser vi att de nu är största parti i södra Sverige. Det är första gången som de är största partiet där i våra mätningar, säger Karin Nelsson, opinionschef på Inizio.

Enligt Karin Nelsson visade novembers mätning på helt andra siffror, då Socialdemokraterna var största parti, följt av Moderaterna och Sverigedemokraterna.

– Generellt kan vi se att det är Socialdemokraterna som tappar just nu, och de tappar en hel del. 2,7 procentenheter jämfört med i november.

Fler osäkra väljare

Enligt Karin Nelsson tappar dock inte Socialdemokraterna i första hand väljare till Sverigedemokraterna, utan de är i stället osäkra väljare, som inte vet vad de skulle röstat om det vore val i dag. På andra plats går S-väljarna till Sverigedemokraterna och sedan till Vänsterpartiet.

På frågan varför Sverigedemokraterna ökar just nu svarar hon att det bland annat kan bero på regeringens otydlighet kring migrationspolitiken.

– Jag tror att det har att göra med en konflikt mellan stad och land. Att många i södra Sverige känner upprördhet och att politikerna i Stockholm inte förstår situationen och hur regionen fungerar. Dessutom har regeringen kovänt sista tiden och gett många olika besked som de sedan tagit tillbaka.

Tror du att SD kommer att fortsätta öka även framöver?

– Det är jättesvårt att säga. Vi har tidigare sett att de gått framåt i mätning efter mätning. Uppgången bröts tidigare i höstas och kurvan vändes mot en nedåtgående trend. Nu vänder de något uppåt igen och det vi ser i vår statistik är att det är tydligt att något har hänt i södra Sverige. Något som vänder väljare i riktning mot Sverigedemokraterna.

Fotnot: Med södra Sverige avses länen Jönköping, Kronoberg, Kalmar, Gotland, Blekinge, Skåne, Halland och Västra Götaland.

ANNONS

Nu kan du fynda jackor, klänningar och allt för din basgarderob till REA-priser!

Extern länk från Ellos

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Sverige år 2028 – om SD har makten

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Aftonbladet Inizio

Socialdemokraterna