Grannen höll henne som sexfånge – döms för grov våldtäkt

avHanna Aler Sjöqvist

Johanna berättar om skräcktimmarna: ”Jag var övertygad om att jag skulle dö˝.

36-åringen försökte locka med sig Johanna ner i källaren – när hon inte ville hotades hon med kniv och våldtogs i hans lägenhet.

Nu berättar hon om skräcktimmarna när hon satt fastspänd med handbojor i mannens säng.

– Han sa att jag lätt skulle få plats i en svart sopsäck när han hade dödat mig.

Foto: Krister Hansson
Den 36-åringe mannen försökte locka med sig Johanna ner i källaren – när hon inte ville hotades hon med kniv och våldtogs i hans lägenhet.

Det var en kväll i mitten av december förra året som 26-åriga Johanna gick ut för att köpa läsk i Malmö där hon bor. När hon kom tillbaka mötte hon sin granne som ville att hon skulle följa med ner i källaren eftersom det hade varit inbrott. Hon sa nej. Då tog den 36-årige mannen fram en kniv och hotade Johanna att följa med upp i hans lägenhet.

Blev bunden och våldtagen

Timmarna som följde beskriver Johanna som ren skräck.

– Jag har aldrig varit så rädd, jag visste att han menade att han skulle döda mig när han sa det. Men inte om det var om en timme eller fem minuter, säger hon till Aftonbladets "Brottscentralen".

Tvingades till oralsex

Mannen försökte flera gånger ha sex med Johanna och han tvingade henne bland annat till oralsex. Hon försökte hela tiden att avleda hans uppmärksamhet trots att hon låg fastspänd i sängen och utsattes för grovt våld.

– Jag pratade om hans tavlor och filmer och försökte få honom att tänka på annat, ibland slog han mig och ibland tog han på mig, säger Johanna.

Efter ett par timmar lyckades hon övertala mannen att få gå på toaletten.

– Jag visste att man kunde få av handbojorna via en liten knapp på sidan. Efter toalettbesöket stod vi i köket och det fanns två knivar på bänken. Jag fick tag i den ena och vi brottades mot väggen.

Slog henne med bricka

Mannen slog Johanna i huvudet med en bricka och hon beskriver det som att hon inte kunde se mer än hans ben.

– Jag hade blod i ögonen men till slut högg jag honom flera gånger i bröstet och sprang mot dörren.

Johanna kom ut i trapphuset och skrek på hjälp. Ett syskonpar kom ut och hittade henne blodig och naken med handbojorna fortfarande hängande runt armen.

– De gav mig en handduk och ringde polisen, säger Johanna.

Döms till fängelse

Mannen skadades lindrigt av knivsticken och dömdes nyligen av Malmö tingsrätt till över fem års fängelse för grov våldtäkt, människorov, misshandel och olaga hot. I domen framgår också att han hotat flera andra tjejer via sms och telefonsamtal. Han ska betala 166 000 kronor i skadestånd till Johanna.

– Det var helt rätt att han dömdes för det här, sedan får vi se om vi överklagar eftersom vi hade hoppats på ett längre fängelsestraff, säger Johanna.

Parterna har till slutet av april på sig att överklaga domen.

Se intervjun med Johanna i klippet ovan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö