Flyktingkatastrofen

Löfvens kritik: Följ reglerna Danmark

Av: 

Olof Svensson

Stefan Löfven.
Stefan Löfven.

NYHETER

Den danska polisens vändning i flyktingfrågan hyllas av landets statsminister.

Men Stefan Löfven reagerar kraftigt och uppmanar nu vårt grannland att följa reglerna.

– Alla länder ska följa Dublinförordningen och det innebär att alla länder ska registrera flyktingar, säger han till TT.

Dansk polis låter sedan i går kväll flyktingar som hållits kvar i landet resa vidare till Sverige utan att registrera sig. Beslutet togs på eget initiativ av polisen och backas upp av statsminister Lars Løkke Rasmussen.

– De har utfört ett mycket bra polisarbete där våra internationella förpliktelse följs samtidigt som vi gör det på ett danskt vis utan onödigt utövande av maktmedel, säger han till Danmarks Radio.

"Jag kan inte tvinga människor att söka asyl"

Lars Løkke Rasmussen anser att internationella förpliktelser följs eftersom polisen för en dialog med flyktingar som kommer till Danmark och att man ger dem möjlighet att söka asyl i landet.

– Jag kan inte tvinga människor att söka asyl i Danmark, säger han.

Dansk polis motiverar beslutet med att man inte har möjlighet att hålla flyktingarna frihetsberövade och att många inte vill ha någon kontakt med danska myndigheter utan i stället resa till Sverige.

Löfven: Alla ska följa förordningen

Stefan Löfven är kritiskt till agerandet och uppmanar Danmark att fortsätta följa internationella regler.

– Alla länder ska följa Dublinförordningen och det innebär att alla länder ska registrera flyktingar. Så har regeringen i Danmark uttalat det tidigare och vi utgår från att alla länder följer de regler som finns, säger Löfven till TT.

Stefan Löfven har inte haft någon kontakt med Danmarks statsminister och tänker inte heller ta någon kontakt i frågan, säger han till TT.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingkatastrofen

Danmark

Lars Løkke Rasmussen

Stefan Löfven