Källor: Det blir tillfälliga gränskontroller

Flyktinguppgörelsen mellan regeringen och oppositionen snart klar

En flyktinguppgörelse mellan regeringen och oppositionen börjar nu ta form.

Enligt vad Aftonbladet erfar kommer både tillfälliga gränskontroller och skärpta försörjningskrav vid anhöriginvandring att finnas med.

Kraven har tidigare förts fram bland annat av Moderaterna.

Vid två tillfällen, senast i går, har företrädare för regeringen, Vänsterpartiet och Allianspartierna träffats på Rosenbad för att diskutera den akuta flyktingkrisen. Målet är att få till en bred överenskommelse om flyktingpolitiken snarast möjligt. Nästa möte ska äga rum redan i morgon.

Efter mötet i går var politikerna fåordiga. Men enligt vad Aftonbladet erfar börjar nu en uppgörelse ta form, även om inte hela överenskommelsen är klar ännu.

Skärpta försörjningskrav

Källor uppger för Aftonbladet att Moderaterna har fått igenom två krav, som man tidigare fört fram i förhandlingarna. Det handlar om tillfälliga gränskontroller, något som Tyskland och Österrike införde tidigare i höstas. Trots att passkontroller är avskaffade inom Schengenområdet, är det möjligt för ett land att återinföra dem under 30 dagar.

Dessutom ska parterna ha enats om skärpta försörjningskrav vid anhöriginvandring, erfar Aftonbladet.

Alla frågor inte avgjorda

En fråga som också diskuteras vidare är den om huruvida Sverige ska gå från permanenta till tillfälliga uppehållstillstånd för de asylsökande som får stanna i landet – men enligt Aftonbladets källor är den frågan ännu inte avgjord. Frågan uppges vara en av de allra svåraste i förhandlingarna.

Men uppgifterna om hur långt förhandlingarna har kommit är motstridiga.

– Förhandlingarna pågår och inget är klart ännu, säger en källa.

FÖRDJUPNING Läs mer om flyktingkrisen på vår specialsajt

Hjälp, vad händer? Vi förklarar flyktingkaoset
Publisert:

LÄS VIDARE