Experternas tips: De lämnar Europa

1 av 4 | Foto: TT
Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist.
NYHETER

LONDON. Seychellerna, Karibien eller Söderhavet.

En sak är säker: Carl Philip och Sofias smekmånad kommer firas väldigt långt bort.

Den 13 juni gifter sig prins Carl Philip, 36, med Sofia Hellqvist, 30, i Stockholms Slottskyrka. Sedan åker de långt, långt bort. Efter att ha haft världens alla ögon på sig gäller det att så smidigt som möjligt undvika dem, och enligt experterna kommer prinsparet med största säkerhet lämna Europa för att få vara för sig själva.

– Eftersom det ju finns ett litet mediasug efter den här smekmånaden så blir det nog inte något givet val. Jag tror inte att man åker ner till Sainte-Maxime eller någonting sådant, och då blir det ju Karibien någonstans, säger hovexperten Daniel Nyhlén.

– Det privata är det som är viktigt. Att där inte är så mycket svenskar och att man får vara för sig själv, vilket ju är ett litet gissel för dem eftersom de ju är ganska publika i Nordeuropa. Det blir inte Grand Hotel i Stockholm i alla fall.

”Tror det blir en paradisö”

Victoria och Daniel flydde uppmärksamheten till paradisön Bora Bora i Söderhavet. Madeleine och Chris åkte, precis som brittiska prins William och Kate, till superlyxiga North Island i Seychellerna. Carl Philip och Sofia väntas göra något liknande.

– Jag tror att det blir en paradisö och att de får jättemånga tips från familjen. Både Victoria och Madeleine har ju gjort den här resan och vet hur man ska ta sig ut i världen utan att bli upptäckt, säger hovexperten Johanna Lejon.

Aftonbladets kungliga expert Jenny Alexandersson öppnar för att de även kan ha tagit inspiration från kungligheter västerut.

– Jag tror att de kommer att anstränga sig till det yttersta för att inte bli upptäckta så jag skulle tippa på någon söderhavsö – och att de kanske till och med startar resan i New York, som Mette-Marit och Haakon gjorde. I en storstad är det lättare att försvinna, säger hon.

Hit åkte kungligheterna på smekmånad

Prinsessan Madeleine och Chris O’Neill: Seychellerna

Foto: PRIVAT
Solade i paradiset Efter bröllopet reste Madeleine och Chris på smekmånad till Seychellerna.

Det nygifta paret lurade alla när de direkt efter bröllopet 2013 plötsligt hade lämnat Sverige och via en privat flygplats utanför London flugit till North Island i Seychellerna – en liten ögrupp i Indiska Oceanen. Där ska de ha bott i en 500 kvadratmeter stor lyxvilla – vilket normalt kostar runt 50 000 kronor per natt.

Prins William och Kate Middleton: Seychellerna

vardagen väntar Kate och William har vinkat farväl till smekmånaden på Seychellerna och återvänt hem.

Hertigparet av Cambridge flög efter bröllopet 2011 till lyxön North Island i Seychellerna – dit Madeleine och Chris skulle åka två år senare. De ska också ha bott i en enorm villa med egen butler, utomhusbadrum och en kock som tillagar all mat enligt personliga önskemål. Önskemålet till den brittiska pressen att lämna dem ifred respekterades, men året efter läckte bilder på paret från smekmånaden ut i en australiensisk damtidning.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel: Bora Bora

Foto: Peter Wixtröm
Mot nya mål Victoria och Daniel är nöjda med sin vistelse på Bora Bora. ”Det har varit skönt att bara få vara tillsammans och slappna av. Och att om och om igen kunna gå igenom vad som egentligen hände och vad fick vi uppleva under bröllopet. Det har varit stort”, säger Victoria.

De lämnade sin egen bröllopsfest och flög med lånat privatjet via isländska Keflavik och Vancouver i Kanada till ön Tahiti i Söderhavet. Därifrån tog de en yacht till Bora Bora, en av gruppen Franska Polynesiens 117 andra öar, där smekmånaden på ett av de lyxigaste hotellen kunde börja.
 

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia: Hawaii och Afrika

När vårt kungapar firade sitt bröllop 1976 valde de den klassiska amerikanska smekmånadsön Hawaii. Efter det åkte de till Kenya och Mocambique. Resan avslutades i Botswana där de mötte upp med kungens syster, prinsessan Birgitta, och hennes man, prins Johann Georg av Hohenzollern, som kungen var ute och jagade med.

Kronprinsessan Mette-Marit och prins Haakon: New York

Det norska kronprinsparet satsade på storstadspuls i stället för paradisö när det var dags för smekmånad efter bröllopet 2001. De lurade pressen genom att lämna landet i det norska kungaskeppet men inte stiga av i det förväntade Köpenhamn – utan i Helsingør. Därifrån tog den danska säkerhetspolisen dem till Tyskland för avfart till USA. Tyvärr blev resan efter bröllopet den 25 augusti traumatisk eftersom de var i New York under terrorattackerna den 11 september.

Prinsessan Mary och Frederik: Tanzania och Kenya

Det danska kronprinsparet valde att spendera bröllopsnatten 2004 – på ett flyg till Tanzania. Strax innan klockan tre på natten klev de in i drottningens Rolls-Royce för att via Grekland landa i Dar Es Salaam och ta sig vidare till en lyxresort på ön Zanzibar.

Prinsessan Märtha Louise och Ari Behn: Dubai

Prinsessan och hennes man Ari Behn har varit gifta i 14 år.

Den norska prinsessan och hennes nya make tog efter bröllopet 2002 ut en massa kontanter som de betalade allt med. De var ville inte att någon på banken skulle kunna spåra deras resa.

– Det ledde till en rad konstiga situationer runt om i världen där folk misstog oss för att vara ett par på rymmen. Jag menar, vem köper flygbiljetter kontant och kastar sig på första bästa plan över havet, berättade Ari Behn senare för Dagens Næringsliv.

ARTIKELN HANDLAR OM