Han har allas blickar på sig

New York. Decenniets debatt?

USA ser i alla fall fram emot fredagsmorgonens republikanska batalj i Cleveland med sällsynt förväntan.

Donald Trump ska ju vara med – och det betyder att precis vad som helst kan hända.

Här är hela startfältet i Cleveland

Det är fortfarande ett halvår kvar till de primärval då de två amerikanska partierna vaskar fram sina presidentkandidater, men temperaturen i valrörelsen är redan hög och natten till fredag når den ett tidigt klimax.

Då hålls nämligen den första republikanska debatten i Quicken Loans Arena i Cleveland.

Han knep sista platsen

Vilka som skulle delta var länge ovisst. Hela sjutton kandidater ingår i det republikanska startfältet, men för att debatten ska bli någorlunda hanterbar har arrangerande Fox News bestämt att bara de tio med högst opinionssiffror får komma till Cleveland och först efter kontroversiell millimetermätning i natt tog Ohio-guvernören John Kasich den sista platsen.

En sak har dock varit given sedan länge: Donald Trump kommer att vara med – och stå vid det mest prominenta podiet mitt på scenen

Mot alla odds leder ju den 69-årige mångmiljardären med kontinentens mest absurda frisyr alla opinionsundersökningar – trots att hans två månader långa kampanj hittills i princip bara bestått av klavertramp, grova förolämpningar och skandaler.

Varför?

Därom tvistar många, men den vanligaste teorin är att det handlar om renodlade missnöjesyttringar i väljarleden. Många konservativa sägs vara trötta på ”vanliga” politiker och uppskattar att Trump ”säger vad alla tycker”.

Själv är han inte det minsta förvånad. ”The Donald” har ett grandiost självförtroende och menar att hans landsmän bara insett det självklara i att han skulle bli den bäste presidenten i historien ...

Skippar förberedelser

Men nu ska han för första gången i sitt liv delta i en live-debatt och en hel värld undrar hur det kommer att gå – särskilt som han gjort klart att han inte tänker förbereda sig på något speciellt sätt.

Vad händer om fastighetsmogulen pressas på siffror och konkreta förslag? Hittills har han bara gjort svepande utspel om att han ska ”fixa” exempelvis ekonomin, arbetslösheten och relationerna med omvärlden.

Och framförallt:

Kommer han att vara lika respektlös och plump mot rivalerna som under sina valmöten? Han har kallat flera av dem han nu möter öga mot öga för idioter och inkompetenta och krävde för bara några veckor sedan att förre Texas-guvernören Rick Perry redovisar sitt IQ-test.

Det lär hur som helst bli en show att minnas ....

De gör upp i torsdagens debatt

Här är hela startfältet i Cleveland

Donald Trump, 69, affärsman från New York.

– Super-populisten som förvandlat valrörelsen till sin egen cirkusföreställning och leder alla mätningar.

Jeb Bush, 62, ex-guvernör i Florida.

– Partietablissemangets favorit hoppas befästa Bush-dynastins ställning med en tredje sejour i Vita huset.

Scott Walker, 47, guvernör i Wisconsin.

– Startfältets stora överraskning vid sidan av Trump, främst känd som fackföreningarnas fiende.

Mike Huckabee, 59, ex-guvernör i Arkansas.

– Sydstatspastorn var John McCains tuffaste rival 2008 och gör nu ett nytt försök, ivrigt påhejad av det som brukar kallas den kristna högern.

Ben Carson, 63, kirurg från Maryland.

– Ytterligare en ”civil” kandidat som, inte utan framgång, försöker locka väljarna med det faktum att han inte är politiker.

Ted Cruz, 44, senator från Texas.

– Den mest konservativa i hela laguppställningen och stor hjälte för sådana som radioaktivisten Rush Limbaugh och Tea party-rörelsen.

Marco Rubio, 44, senator från Florida.

– Som varande ung och stilig och son till immigranter från Kuba har Rubio ibland kallats republikanernas egen Barack Obama.

Rand Paul.
Rand Paul.

Rand Paul, 52, senator från Kentucky.

– Inte lika renlärig som pappa Ron, nu pensionerad, men ändå det stora hoppet för den passionerade libertarianska rörelsen.

Chris Christie, 52, guvernör i New Jersey.

– Den store, bufflige Springsteen-fanatikern som bossar i New Jersey kan vara en dark horse.

John Kasich, 63, guvernör i Ohio

– En förment moderat som i sista stund ”stal” den sista platsen av Rick Perry och nu får debattera på hemmaplan.

Även Rick Santorum, Bobby Jindal, George Pataki, Lindsey Graham, Carly Fiorina och Jim Gilmore kandiderar, men de har för låga opinionssiffror för att få vara med.

Publisert:

LÄS VIDARE