Ny Volvo kan ha läckt ut – som modellbil

Utseendet på biljättens nya modell kan nu ha läckt ut i Kina.

En bild av en modellbil märkt "S90" sprids nu i sociala medier.

– Vi vare sig bekräftar eller förnekar några rykten, säger Bjarne Darwall, presschef på Volvo personbilar Sverige.

– Det har funnits kinesiska läckor förut, säger motorjournalisten Pär Brandt.

Modellbilen sägs härstamma från en kinesisk modellbilstillverkare. Den tros vara en av hela 14 bilnyheter som Volvo förväntas komma med de nästa fyra åren, enligt marknads- och försäljningschefen Alain Visser. 

Bilden uppmärksammas nu av motortidningar som Auto motor & sport och Teknikens värld och de är övertygade om att det är Volvos nästa modell som läckt ut av misstag.

– Den är ganska sannolikt en modell av den kommande riktiga Volvo S90. Man kan se det på den långa motorhuven. S90 Bygger ju på samma tekniska plattform som XC90 som redan släppts, säger journalisten Pär Brandt på Auto motor & sport.

"Funnits kinesiska läckor"

Spionbilder som tagits av den nya modellen har samma takprofil, och liknande design på grillen och strålkastarna som XC90. Pär Brandt är inte förvånad att hemligheten avslöjats.

– Jag tror inte att Volvo medvetet har läckt det här. Det har funnits kinesiska läckor förut. Det mesta i kinesisk bilindustri läcker ut.

Kan komma i höst

– Vi vill varken bekräfta eller förneka någonting om kommande bilar eller kampanjer. Det är så vanligt förekommande med illustrationer och datorgjorda modeller av vad man tror är kommande modeller, säger Bjarne Darwall, presschef på Volvo personbilar Sverige.

Nästa högprofilerade bilmodell efter deras XC90 ska vara planerad att presenteras under hösten, eller troligast under den stora motormässan i Detroit i januari.

När det blir vill Volvo inte säga.

– När vi har någonting att kommunicera om kommande modeller så gör vi det, säger Bjarne Darwall.

Modeller på väg bort

Modellerna V70, XC70 och S80 finns som classic-modeller, vilket innebär att de är inne på sluttampen.

Men när de nya modellerna ska presenteras håller Volvo för sig själva.

– Det är någonting vi inte pratar om, men däremot kan man konstatera att 90-modellerna är de som kommer härnäst i Volvos nya modellflora. Då är S90, V90 och V90 Cross Country bilarna som är näst på tur. Men exakt hur, när och var vi väljer att lansera och visa upp bilarna får vi återkomma till.

Vad tycker du om modellbilen som spritts på sociala medier?

– Jag har sett den men jag har ingen anledning att ha en uppfattning om den i det här sammanhanget.

Det skulle inte vara första gången utseendet på en ny Volvomodell läcker ut i förväg. När modellen V40 skulle lanseras 2013 var en polsk motortidning för snabba med bilderna.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN