Hämnd motiv för Bangkokbomben

Misstänks ha planerat sprängningen

28-årige Adem Karadag har gripits för det blodiga bombdådet i Bangkok där 20 personer dog.

Polisen har hittat bombmaterial i lägenheten där han greps och han hålls nu vid en militär anläggning.

– Det är mest troligt så att han haft att göra med bombningen, säger vice polischef Chakthip Chaijinda, enligt AP.

Polisen slog till mot en lägenhet i utkanterna av huvudstaden på lördagen. Polisen ska ha hittat sprängmedel och bombmaterial i lägenheten.

– Vi hittade delar av material för bombtillverkning, som detonatorer och ett metalrör som tycks vara menat att användas som en bomb. Vi hittade också ett antal pass, säger Prawut Thavornsiri, talesperson för den thailändska polisen, enligt AP.

Materialdelarna är likadana eller liknar de som användes i sprängdådet i Bangkok.

Polisen har identifierat den gripne mannen som 28-årige Adem Karadag. Han ska ha rest in och ut ur landet sedan januari 2014.

Nationell tv visar en bild av ett pass som ska ha hittats i lägenheten där mannen greps. Passet ser ut att vara turkiskt och tillhöra 28-åringen, men hans nationalitet har ännu inte kunnat bekräftas, enligt Reuters.

– Först trodde vi att han var turk. Men vi upptäckte precis att de två turkiska pass som han haft är falska, säger Prawut Thavornsiri.

”Tänkt för hämnd”

Polisen tror inte att den gripne mannens motiv varit att utföra en terroristattack, utan att ”hämnas sina kumpaner”.

– Det är osannolikt att det här är terrorism. Det är inte en internationell terroristhandling, säger polischefen Somyot Poompanmoung.

Man vill dock inte utveckla vilka hans kumpaner kan vara eller om de tillhör någon speciell grupp, rapporterar brittiska The Independent.

Dödligaste attacken

Det var den 17 augusti som bomben exploderade vid ett tempel i den thailändska huvudstaden. Explosionen skapade stor förödelse och dödade 20 personer, varav flera turister. Fler än 120 personer skadades, många allvarligt.

Myndigheterna har kallat sprängdådet den dödligaste attacken i landet i modern tid.

Inte bombmannen

Övervakningsbilder fångade en man i gul t-shirt som lämnade en ryggsäck efter sig på platsen. Personen har sökts av Bangkok-polisen. Men den gripne ska inte vara den huvudmisstänkte bombmannen.

– Mannen vi har är inte mannen på teckningen (polisens fantombild), men vi tror att han är del av det nätverk som låg bakom de två bombhändelserna, säger Prawut Thavornsiri enligt CNN.

Riktat mot turister

Ännu har ingen person eller grupp tagit på sig dådet. Thailändska myndigheter ska dock ha fått en "ospecifierad varning" kort innan attacken, som tros ha riktats mot turister.

Försvarsministern Prawit Wongsuwon lovade dagen efter bombdådet att de skyldiga ska ställas till svars.

– De har riktat sig mot turister för att skada turismen och ekonomin. Vi kommer att jaga och hitta de skyldiga, sa han.

Minst sex av de döda uppges ha varit turister från Kina och Hongkong.

Misstankar har riktats mot både muslimska separatister och grupper som vill hämnas efter att ett hundratal uigurer tvångsutvisades till Kina i juli. Motståndare till den militärledda regeringen misstänks också ha kunnat ligga bakom dådet.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN