Tony Blair ber om ursäkt för Irak

1 av 2
Tony Blair var Storbritanniens premiärminister 1997–2007. Foto: AP
NYHETER

Tidigare brittiske premiärministern Tony Blair säger nu att han är ledsen för ”misstagen” som begicks under den USA-ledda invasionen av Irak 2003.

Däremot berättar han i intervjun, som CNN gjort, att han inte ångrar att den irakiske presidenten Saddam Hussein störtades.

– Jag kan säga att jag ber om ursäkt för det faktum att den underrättelseinformation som vi fick var fel. Trots att han använt kemiska vapen i stor utsträckning mot sitt eget folk, mot andra, så existerade inte programmet i den form som vi trodde, säger Blair till CNN.

USA och Storbritannien påstod att den irakiska regimen hade massförstörelsevapen och använde det argumentet för att invadera landet. Något som visade sig vara fel.

IS tog kontroll

Istället för att utvecklas till en stabil demokrati, något som utlovades av invasionsmakterna, har landet dykt ned i sekteristiskt våld. Uppgifterna om hur många som dödats som sedan 2003 går vitt isär. Säkert är i alla fall att det handlar om hundratusentals dödsoffer.

Numera kontrollerar dessutom Islamiska staten en del av Irak.

Blair erkänner i intervjun att det finns ”en del sanning” i påstående om att invasionen 2003 var orsaken till Islamiska statens uppkomst.

– Så klart kan man inte säga att vi som störtade Saddam 2003 inte har något ansvar för situationen 2015.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Tony Blair

Irak