Stefan Löfven frågas ut i SVT:s Agenda

avErik Melin, Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

I kvällens avsnitt av SVT:s Agenda frågas statsminister Stefan Löfven (S) ut.

Det handlar bland annat om rasistattacken mot skolan Kronan i torsdags.

– De allra flesta vill ha ett Sverige som står för något annat. Vi måste se till att skapa opinion för det goda samhället, säger Stefan Löfven.

I torsdags genomfördes en rasistisk attack mot Kronans skola i Trollhättan. Två personer mördades och ytterligare två skadades.

Händelsen togs upp i söndagens Agenda i SVT, för kvällen gästat av statsminister Stefan Löfven.

– Vi ska komma ihåg att sända våra tankar till de anhöriga. Deras älskade som aldrig mer kommer hem igen. Sedan är det viktigt att vi ska ha ett Sverige där man oavsett hudfärg eller religion, eller om man inte tillhör någon religion, ska kunna känna sig trygg, säger Löfven i programmet och förtydligare:

– Sveriges DNA och själ är värme.

Till Aftonbladet säger han efter programmet att händelsen ännu inte är helt utredd men att det uppenbarligen var ett hatbrott.

– Och det gör mig mycket mycket bekymrad och förtvivlad. Det är inte Sverige, Sverige vill något helt annat. De allra flesta vill ha ett Sverige som präglas av gemenskap och omtanke och värme, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.

Mycket allvarligt

Löfven menar att det ska göras genom att bygga ett samhälle som bygger på tillit mellan människor och där alla känner att de har en plats.

– Då ska vuxna människor känna ”jag har goda chanser att få ett arbete om jag är arbetslös, jag klarar mig ekonomiskt under arbetslöshetstiden och jag får hjälp med utbildning”. De äldre ska veta omsorgen finns där, de unga ska veta att skolan fungerar och så vidare, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.

– Det är den typen av samhälle som skapar kittet och motverkar hatbrott och rasism.

Löfven kommenterade också den stora mängd anlagda bränder som inträffat på eller vid asylboenden i år.

– Jag ser mycket allvarligt på det här. Det är mycket allvarlig och grov brottslighet där människors liv sätts i fara och den ska beivras. De allra flesta vill inte se det här utan vill ha ett Sverige som står för något annat. Vi måste se till att skapa opinion för det goda samhället, säger statsministern i SVT.

”Vi har lyssnat”

Statministern pressades också i SVT-intervjun när den gick över till att handla om den migrationsöverenskommelse som Socialdemokraterna och Miljöpartiet träffade med Allianspartierna i fredags. I den slås fast att tillfälliga uppehållstillstånd ska bli regel, med vissa undantag, att alla kommuner ska tvingas ta emot flyktingar och att Sverige ska be EU att omfördela asylsökanden till andra medlemsländer.

– Vi har kommit överens om en rad åtgärder som vi måste göra eftersom Sverige är i en exceptionell situation där antalet asylkommande har ökat dramatiskt på några veckor, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.

– Sverige är i en allvarlig situation och därför var det också mycket mycket viktig att vi kunde visa en politiskt och demokratisk styrka med en överenskommelse som sex av åtta partier skriver under på.

Han säger i SVT Agenda att de har lyssnat till kommunföreträdare ”och de som gör jobbet där ute”. Löfven säger till Aftonbladet att de under 2015 tillför 9,8 miljarder kronor till kommunerna.

– Det är för att hantera situationen här och nu, och det är ett rejält tillskott.

SVT: Vill du se färre som söker asyl i Sverige?

– Det kan inte vi avgöra. De som kommer till Sverige ska få sin asyl prövad. Vi står upp för asylrätten. Det är ett moraliskt åtagande, säger Stefan Löfven.

Publicerad: