Sundsvall

"Tur om inget allvarligt inträffar"

Av: 

Sara Kvarnström

NYHETER

Inga spår efter rymling från rättspsyk

Rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall.
Rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall.

Först på tisdagen utfärdade polisen ett gränslarm på 26-åringen som rymt från rättspsyk i Sundsvall. Personal på kliniken säger till Sundsvalls tidning att han är farligare än man först påstått.

Polisen utfärdade på måndagen ett rikslarm på den patienten som aldrig kom tillbaka till Rättspsykiatriska regionskliniken i Sundsvall. Mannen som bedöms som farlig fick lämna kliniken ensam vid lunchtid på måndagen eftersom han i sin dom från Förvaltningsrätten fått rätt till frigång.

Först på tisdagen utfärdade polisen ett gränslarm till hamnar och flygplatser i Sverige. Tommy Nygren, vakthavande stationsbefäl i Västernorrland, menar att mannen, som är född 1988, kan ha hunnit lämna Sverige innan gränslarmet kom på plats.

– Han kan vara var som helst i Sverige eller utomlands. Vi jobbar inte aktivt i sökandet för vi har ingenting konkret att jobba mot, säger Tommy Nygren.

Beroende av tips

Däremot menar han att alla polisområden i regionen är underrättade och håller utkik efter patienten.

– Vi är beroende av tips och iakttagelser från allmänheten, säger Tommy Nygren.

Polisen har gått ut med ett signalement på mannen men namn och bild på personen vill de inte förmedla.

– Vi har haft en diskussion om att gå ut med bild och har bedömt att vi avvaktar. Han avvek ändå från en frigång på 1,5 timme som han lagligen hade rätt till, säger Tommy Nygren.

"Otroligt att han hade frigång"

Samtidigt har personal på den rättspsykiatriska kliniken reagerat på att deras chef Bengt Eriksson i media inte uttryckt att patienten är farligare. Enligt anonyma källor till Sundsvalls tidning framgår det i riskbedömningen av rymlingen att han anses väldigt farlig.

– Det är otroligt att han hade frigång. Det är bara tur för kliniken om det inte inträffar något allvarligt, säger en person som menar att det bara var en tidsfråga innan patienten skulle avvika.

På tisdagen gick polisen ut med en rapport på sin hemsida om vad som hänt. Där skriver de att mannen enligt sjuvården kan vara farlig under påverkan av droger men inte annars.

Tatuerad i ansiktet

Enligt polisens signalement ska mannen vara 180 cm lång, kraftigt byggd, mörkbrunt hår, och ha varit klädd i svarta adidasbyxor och grön munktröja när han försvann från rättspsykiatrin. Han är född 1988 och har tatueringar bland annat i ansiktet i form av en text på halsen och kors under och mellan ögonen.

ANNONS

Munskydd, Covidtester och mycket mer till bra priser – och SNABB leverans hem till dörren!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sundsvall