John fångade vildkatt som fångade haj

Av: Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:
Haj står på menyn för lodjuret.
Haj står på menyn för lodjuret.

Lodjur är normalt sett skygga djur som sällan fångas på bild.

Därför fick denna bild internet att ana ugglor i mossen – en hajfångande katt lät för bra för att vara sant.

Men experter menar att bilden kan vara äkta.

Kattdjuret i fråga är av arten rödlo, nära besläktad med våra europeiska lodjur, och den osannolika bilden är tagen på Vero beach I Florida.

Såg ut som hund

När lokalbon John Bailey i måndags såg djuret trodde han först det var en lösdrivande hund som drog runt på stranden. När den begav sig ut i vattnet var det roliga snabbt över för bytet.

– Till en början gick allt väldigt fort. Den såg den, drog upp den och hajen splattrade ett tag, säger John Bailey till tv-kanalen Local 10.

När rödlon fick syn på Bailey vände fiskelyckan. Den meterlånga hajen lämnades åt sitt öde på stranden och lodjuret sprang till skogs. Det hela var över på bara några sekunder.

När den ovanliga bilden nådde internet dröjde det inte länge innan vildkatten och hajen blev virala – och som ett brev på posten ifrågasatta. Men enligt experter är det inte orimligt att historien är sann.

– Skulle de gå ut i havet och dra upp en haj? Det kan du ge dig på att de skulle, säger biologen Robert King som forskat om rödlon till Bradenton Herald.

Väldigt skygga

– Det finns ingen anledning att tro att det inte skulle vara sant, säger Liz Barraco vid Floridas motsvarighet till naturvårdsverk till tv-kanalen WPTV.

Även vildmarks- och djurskyddsexperten Amy Knight uppger för tv-kanalen att det inte är orimligt att rödlon skulle ta en haj.

– Min första reaktion var att jag förbluffades över att någon faktiskt tagit denna bilden då rödlon generellt är väldigt, väldigt tillbakadragna. Du ser dem inte inte särskilt ofta.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN