Tre gripna efter våldsam biljakt

NYHETER

Vapen och huvor påträffade i de gripna männens bil

1 av 3

Polisen jagade tre män i 20-årsåldern genom Göteborg på söndagseftermiddagen.

Fyra poliser fördes till sjukhus för kontroll efter biljakten.

De tre männen greps och i deras bil påträffades vapen och huvor.

Brottet ska enligt polisen inte ha någon koppling till skjutningarna på Hisingen.

– Jag vill inte gå in på vapnens äkthet i nuläget, säger Lennart Adler, förundersökningsledare vid polisen i Göteborg.

På söndagseftermiddagen stoppades tre män i 20-årsåldern av polisen vid Söderleden i Göteborg, rapporterar Göteborgs-Posten.

Jagades av polis från Kviberg

Händelsen började klockan 12:57 i Kviberg. Polisen jagade bilen som de tre männen, varav två är födda 1997 och en är född 1994, framförde från Kviberg i Gamlestan.

Vid Sisjön kunde männen gripas.

– Helikoptern hängde i luften och man såg de tre männen springa från platsen. De infångades och blev formellt gripna, säger Björ Blixter, presstalesman för polisen Region väst, till Aftonbladet.

Linus, 28, bevittnade gripandet.

– Jag kom på leden och såg att det bredvid vägen stod ett antal polisbilar och en kvaddad bil. Räddningstjänsten kom också åkande på leden och svängde av. Jag gick ned på gångbanan och såg tre, fyra polisbilar, en civil polisbil och poliser med automatvapen, säger han till Aftonbladet och fortsätter:

– Jag tänkte: vad fan är det som har hänt? Det måste vara någon som har gjort något rejält. Om någon hade krockat skulle det inte vara fem polisbilar där.

Hittade vapen och huvor i bilen

Linus såg två personer gripna med handbojor ligga på marken.

– Polisen snackade med dem och tog kort. Man såg att den svarta bilen var rejält kvaddad på gångbanan, säger han.

I männens bil hittade polisen flera vapen och huvor.

– Vi vet inte om det är luftvapen eller riktiga vapen. Det är för tidigt att säga. Jag har inga uppgifter om det, säger Björ Blixter.

Två polisbilar skadades under jakten. En av dem hamnade i ett vattenfyllt dike och fyra poliser fördes till Sahlgrenska sjukhuset för kontroll.

– De är fysiskt oskadda vad jag känner till, men de åkte till sjukhuset ändå för att kontrollera. De är där nu, säger Björ Blixter.

När Aftonbladet pratar med Göteborgspolisen vid 17-tiden på söndagen uppger den att de fyra poliserna har lämnat sjukhuset.

– De har lindriga skador. Ingen är kvar på sjukhuset, säger Robert Edh, biträdande vakthavande befäl.

De tre gripna männen är misstänkta för förberedelse till rån, vårdslöshet i trafik, avvikande från trafikolycka, märkesförfalskning och brott mot knivlagen.

Undersöker vapnen

Lennart Adler är förundersökningsledare vid polisen i Göteborg. Han vill inte gå in på detaljer kring ärendet och kan inte säga något om huruvida de vapen som påträffades i de tre männens bil är äkta eller inte.

– Jag vill inte gå in på det så mycket. Det är inte så vi arbetar. Vi gör en teknisk undersökning på de vapen som eventuellt finns. Vi har gripit tre personer och utgår från det läget, säger han till Aftonbladet.

– Vi har precis samlat ihop allt. Vi ska prata med åklagare och förhörsledare. Vi har inte pratat med de misstänkta.

De tre männen ska enligt Lennart Adler höras så snart som möjligt. Inkopplade i ärendet är socialförvaltningen i och med att en av de gripna är vuxen och två är underåriga.

– Så mycket kan jag säga. I nuläget vill jag inte säga mer huruvida vapnen är äkta eller inte. Det är upp till betraktaren som ställs inför dem så att säga.

Ärendet har delats ut till tre förhörsledare och polisen ska nu prata med en åklagare.

"Det var en vansinneskörning"

Den våldsamma biljakten ledde till en kaosartad trafiksituation.

– Det var en vansinneskörning på gångbanor som slutade hyfsat lyckligt, så vansinnigt som de körde, säger Lennart Adler.

När de tre männen blev stoppade av polisen vid Söderleden körde de in i ett räcke.

– Polisen grep dem i anslutning till fordonet.

En av de tre männen fördes till sjukhus för att att bli kontrollerad så att han inte hade några inre skador.

"Ingen koppling till skjutningar på Hisingen"

Lennart Adler avfärdar att det ska finnas en koppling mellan händelsen och de skjutningar som har skett på Hisingen i Göteborg tidigare i mars.

– Det har ingen koppling till skjutningarna eller annat som vi har haft. Men det kan jag inte veta i nuläget. Det förefaller inte så. Det finns inget som pekar på det. Det här är nog ett enskilt brott, men det vet vi inte nu heller. Utredningen får visa var vi hamnar, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Göteborg

Brott