Henning Mankell är död

Henning Mankell är död.

Han dog i sviterna av sin cancer.

Den världsberömde författaren blev 67 år gammal.

Henning Mankell har dött, 67 år gammal.

Han avled stilla i natt i sviterna av sin sjukdom, skriver hans förlag på sin hemsida.

Författaren led av cancer, vilket han själv skrev om i den självbiografiska boken ”Kvicksand”.

– För Henning var skrivandet livsluften, säger Dan Israel, Henning Mankells förläggare och personlige vän sedan 40 år, till TT.

Flera filmer

Henning Mankell slog igenom med och är mest känd för sina böcker om kriminalkommissarie Kurt Wallander. Böckerna om kriminalkommisarien i Ystad har legat till grund för en lång rad filmer och tv-serier.

I den första filmserien gestaltas Wallander av Rolf Lassgård. I de senaste versionerna spelas Wallander av Krister Henriksson.

Det har även gjorts en brittisk version av Wallander, där med Kenneth Branagh i huvudrollen.

Henning Mankell gav ut sammanlagt 12 böcker om Kurt Wallander.

– Han hade planer på att skriva en ny Wallanderbok lagom till 25-årsjubileet nästa år, han hade flera idéer. Han såg nog framför sig att han skulle kämpa länge än. Det han var mest rädd för var att inte kunna skriva, att bli avslagen och trött, och dit kom han aldrig. Han skrev två böcker under sin sjukdomstid och jag tycker det är två lysande böcker, säger Dan Israel till TT.

Översatt till 40 språk

Den världsberömda författaren har totalt skrivit runt 40 böcker. Hans alster har sålt i mer än 40 miljoner exemplar och översatts till över 40 språk.

Mankell är även känd för sitt engagemang för tredje världen. Han var själv bosatt i Moçambiques huvudstad Maputo i flera perioder av sitt liv, ett land som han skrivit om i flera böcker. I Moçambique var även han konstnärlig ledare för teatern Teatro Avenida.

Stor nyhet i utländska medier

Mankell har sålt över 40 miljoner böcker världen över. Så här skriver utländska medier om dödsbeskedet, direkt efter att det blivit känt.

Publisert: