Jemen

Staffan Lindberg: Tiden håller på att rinna ut för Jemen

Av: 

Staffan Lindberg

NYHETER

Analys: Riskerar att bli nästa stora flyktingland

Tusentals människor har dödats i bomräder.

Hälften av alla barn behöver akut hjälp och en och en halv miljon är redan på flykt.

Nej, det är inte Syrien vi pratar om, utan Jemen.

Ett land i mediernas skugga – och ett bortglömt krig.

Enstaka telegram skymtar förbi i flödet av nyheter. En bombad bröllopsfest med 40 döda här. En utplånad familj där.

Finns det en gräns för hur mycket elände världen kan ta in?

Kriget i Syrien är en mänsklig katastrof och flyktingströmmen skakar om EU. Lägg sedan till IS terrorkrig och oron i Turkiet och det går att förstå att konflikten i Jemen hamnar i skugga.

Men att vända bort blicken från Jemen kan bli förödande, något som bland annat FN varnar för. Striderna är på väg att bli lika grymma som de i Syrien. Lika fasansfulla för de mest utsatta, barnen. Och svälten och epidemierna i krigets spår kan bli än värre här.

I vintras jagades president Abd Rabu Mansur Hadi bort från huvudstaden Sanaa av huthirebeller, en shiitisk grupp som uppges få pengar och vapen från Iran.

Det fick det mäktiga sunnitiska grannlandet Saudiarabien att reagera. Sedan i mars bombar en saudiskt ledd koalition Jemen. Syftet sägs vara att återinsätta presidenten. Men precis som i Syrien har bomberna dödat civila.

Skolor, sjukhus, flyktingläger och hamnar har blivit måltavlor. En blockad har lett till akut matbrist. Samtidigt kommer anklagelser om massakrer från huthirebellernas sida.

Kriget mot civila är bara den första av en rad kusliga likheter mellan Jemen och Syrien.

Även Jemen är ett slagfält i den större konflikten mellan ärkerivalerna Saudiarabien och Iran. Ökenlandet är fattigt, men strategiskt viktigt vid inloppet till Röda havet där en stor del av världens oljetrafik passerar.

Och precis som i Syrien förvärras bilden av islamistisk terror. al-Qaida fortsätter att planera blodiga attentat från sina fästen i landets sydöstra delar och en jemenistisk filial till terrorgruppen Islamiska staten, IS, etablerar sig.

Samtidigt tycks varje försök till fredssamtal haverera och vapenvilorna bryter samman innan de ens hunnit träda i kraft även här.

Än så länge har de flesta flyktingarna från Jemen inte kunnat lämna landet, även om några i desperation har tagit sin tillflykt till det kollapsade Somalia. Människosmugglarnas biljetter till Europa har hittills varit alltför dyra för vanliga jemeniter. Men nya vägar väntas få priserna att falla.

De flesta bedömare tror att vägen till fred går genom USA, Saudiarabiens allierade och vapenleverantör, som formellt inte är en stridande del av koalitionen mot huthirebellerna men som genomför egna bombräder mot al-Qaida. USA har nyligen uttryckt sin djupa oro för situationen i Jemen, men fortsätter att beväpna de saudiska stridsflygen.

Att strypa tillgången på vapen för koalitionen har inte varit aktuellt. Inte heller att sätta tryck på koalitionen att häva blockaden och öppna hamnar för humanitär hjälp. Eller att tvinga koalitionens sida att förhandla.

Ännu går det att förhindra att Jemen blir ett nytt Syrien. Men tiden håller på att rinna ut.

Allt tycks bäddat för nästa stora flyktingvåg.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jemen

Abd Rabu Mansur Hadi

Sanaa