Ebba Busch Thor: Beredd riva upp DÖ

Uppdaterad 2015-10-09 | Publicerad 2015-10-08

Västerås. Revolten mot KD-ledningen växer och allt fler distrikt vill nu riva upp DÖ.

– Ställningen är jämnare än vad man får för uppfattning om man läser tidningarna, säger en KD-källa.

Ebba Busch Thor har utarbetat en b-plan - och är beredd att lämna pakten om hon blir nedröstad.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor har hittills varit sparsam med att kommentera den interna kritiken inom partiet.

Men efter öppningstalet på partiets riksting sa hon att hon är beredd på olika utfall i den glödheta frågan om Decemberöverenskommelsen, DÖ.

– Min utgångspunkt är att vi ska hålla fast vid Decemberöverenskommelsen. Ger rikstinget uttryck för något annat kommer jag att följa det beslutet, säger hon.

När rikstinget inleddes hade nio partidistrikt ute i landet meddelat att man vill riva upp DÖ. Däribland Ebba Busch Thors hemdistrikt Uppsala.

"Det kan bli nyval"

Ebba Busch Thor säger att partiledningen har en plan om rikstinget beslutar att rösta ner DÖ.

Vad det är för plan vill hon däremot inte svara på.

– Det kommer vi redogöra för i det fall vi har behov att redogöra för det. Än så länge är det ett hypotetiskt resonemang. Det kan bli nyval, det finns också många andra alternativ. Vi har skissat på många olika vägar.

Du är beredd på nyval?

– Jag är beredd på alla olika utfall om Decemberöverenskommelsen faller i morgon men vi är tydliga med att det kloka är att ställa sig bakom den.

Hur påverkar interna kritiken mot Decemberöverenskommelsen sammanhållningen inom partiet?

– Jag tror vi skulle få en negativ effekt på sammanhållningen om vi la locket på. Min signal är tydlig, debattera, ge uttryck för det du tycker, rösta på det du landat i så att vi kan få ett besked i morgon.

Motståndet är större än vad det verkar

Fortfarande ställer sig en majoritet av KD:s 26 partidistrikt bakom partilinjen och vill behålla DÖ. Men flera distrikt är oense i frågan - vilket tyder på att det blir en tuff omröstning.

– Ställningen är jämnare än vad man får för uppfattning om man läser tidningarna, säger en KD-källa.

Anders Andersson, ordförande i Kalmar län och den som leder upproret mot DÖ, är av samma åsikt. Enligt honom tyder mycket på att flera ombud väljer att gå emot hemdistriktets uppfattning när frågan avgörs på fredag.

– Motståndet är betydligt större än vad det verkar, säger han.

Sara Skyttedal, ordförande i KDU, och en av de starkaste DÖ-motsåndarna, har tagit med sig en champagneflaska till rikstinget. Om DÖ fälls korkar hon upp och firar.

– Det är allt fler som ställer sig kritiska. Vi ser också att sju av tio av våra egna väljare vill riva upp den. Det är klokt att distrikten lyssnar in väljarna och ser till så att vi kan bryta den, säger hon.

Decemberöverens-kommelsen på 30
sekunder

ANNONS