Nya bottensiffror för de rödgröna

avErik Melin

Dystra siffror för statsminister Stefan Löfven.

Den senaste tiden har de rödgröna tappat i flera opinionsmätningar.

I Novus sammanvägning av de stora undersökningarna för Ekot noteras nya dåliga siffror.

– Till hösten, när vi lägger höstbudgeten och när vår politik börjar verka så kommer vi också att kunna höja opinionsstödet, säger Carin Jämtin, partisekreterare för Socialdemokraterna, till Ekot.

Så sent som i går nådde Socialdemokraterna en ny bottennotering i den senaste mätningen från Aftonbladet/Sverige Tycker. Med 26,9 procent samlade man tillsammans med regeringspartnern Miljöpartiet endast 32,5 procent.

Nu kommer ytterligare en kalldusch för statminister Stefan Löfven. I Novus sammanvägning av de största opinionsundersökningarna, Svensk väljaropinion, får Socialdemokraterna 26,4 procents stöd, en minskning med 0,8 procentenheter från opinionsinstitutets sammanvägning från samma tid 2014. Miljöpartiet ligger kvar på samma nivå som förra året, 7,3 procent, medan Vänsterpartiet ökar med 0,2 procentenheter och landar på 6,9.

– Det här är en sammanvägning av ett antal mätningar som varit nu under månaden där vi har haft ett lågt opinionsstöd, och det beror på att vi ännu inte riktigt har kunnat visa att vi kommer att leverera våra vallöften, säger partisekreteraren Carin Jämtin.

”SD tjänar på oron”

Totalt innebär de rödgrönas noteringar att Allianspartierna går om. De rödgröna samlar totalt 40,6 procent samtidigt som Alliansen får 40,8.

Det är framförallt Centerpartiet som ökar, från 6,1 till 6,8 procent. Moderaterna ökar knappt samtidigt som både Folkpartiet och Kristdemokraterna minskar. Det senare samlar bara 3,5 procents stöd och hamnar alltså under fyraprocentsspärren.

Sverigedemokraterna ökar något och och noter 15,4 procent, att jämföra med fjolårets 15,1.

Carin Jämtin tror att människors framtidsoro förklarar SD:s siffror.

– En oro för högre arbetslöshet, en oro för skolan och kravlösheten där, men också för få lärare i skolan och för dålig sjukvård till exempel, säger Jämtin till Ekot.

ARTIKELN HANDLAR OM