Misstänkt barnvåldtäkt på Eriksdalsbadet

avGustaf Tronarp

NYHETER

Polisen ökar bevakningen av badet

Foto: TT
Eriksdalsbadet på Södermalm i Stockholm.

Ett barn misstänks ha blivit våldtaget på Eriksdalsbadet på Södermalm i Stockholm.
Polisen förstärker nu bevakningen av badet efter att antalet anmälda sexbrott ökat.

– Vi ser allvarligt på den här situationen, säger biträdande polisområdeschef Elisabeth Anestad.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om det stora antalet anmälningar om sexbrott på EriksdalsbadetSödermalm i Stockholm.

Nu har polisen släppt ny statistik över brottsligheten på badet. Där framgår att 15 fall av sexuellt ofredande mot flickor under 18 år anmälts under det senaste året.

– Vår bild är att den här brottsligheten har ökat på senare tid. Det finns ett stort problem på Eriksdalsbadet med i första hand unga män som ofredar flickor och unga kvinnor, säger Elisabeth Anestad, biträdande polisområdeschef i Stockholm city.

– Vi ser allvarligt på den här situationen, och vi vill göra barn och föräldrar uppmärksamma på att detta kan inträffa.

Svårt att utreda

Dessutom har en misstänkt barnvåldtäkt anmälts. Den ska ha inträffat någon gång i januari.

Några närmare omständigheter om brottet kan polisen dock inte gå ut med i nuläget.

– Informationen om den händelsen är andrahandsuppgifter som kommer från personalen på badet. Det finns ingen målsägare och ingen misstänkt, så det är svårutrett, säger Elisabeth Anestad.

I Aftonbladets tidigare kartläggning av ofredandena på Eriksdalsbadet kom det fram att utredningen om sexuella ofredanden lagts ner i tio av de 14 fall som anmäldes 2015.

Enligt Elisabeth Anestad är många av brotten svåra att klara upp.

– Det är mycket människor i rörelse runtomkring och i bassänger kan det vara svårt att se vem som gjort vad, säger hon.

Intensifierar bevakningen

På grund av det ökade antalet brottsanmälningar ska bevakningen av badet nu förstärkas. Det innebär att uniformerad polis kommer att befinna sig i badhuset.

– Det är ovanligt att polis kliver in på bad, men vi anser att det är nödvändigt just nu. Vi vill dels förebygga brott, få fler att anmäla och skapa oss en uppfattning om hur situationen ser ut. Vår uppfattning är att det finns ett stort mörkertal, säger Elisabeth Anestad.

Hon fortsätter:

– En viktig funktion är att finnas på plats för att kunna svara på frågor från oroliga människor.

”Alla ska kunna vara trygga”

Sexbrotten på Eriksdalsbadet har gett upphov till en intensiv debatt. Där har det påståtts att gärningsmännen är ensamkommande flyktingbarn. Elisabeth Anestad betonar att det i många fall inte finns några misstänkta.

– Dessutom är det så att vi inte får peka ut någon särskild etnisk grupp. Men det vi kan säga är att i de ärenden där en misstänkt gärningsman har identifierats så är det ofta en pojke eller ung man utan vårdnadshavare.

Hon fortsätter:

– Vi lägger stort fokus vid detta nu. Alla flickor och pojkar ska kunna ha kul åka åka rutschkana och sitta i bubbelpooler på badhus utan att bli antastade av någon.

ARTIKELN HANDLAR OM