Stort bråk på hem för ensamkommande

avChristoffer Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Ett dramatiskt bråk på ett boende för ensamkommande barn uppstod sent på onsdagen.

De anställda tvingades låsa in sig när uppemot 20 personer, utrustade med tillhyggen, försökte ta sig mot personalutrymmena.

– Man har tagit med sig två personer till förhör misstänkta för våldsamt upplopp, säger Mathias Örtendahl, vakthavande befäl vid Kalmarpolisen.

Totalt är 19 personer misstänkta för våldsamt upplopp.

Vid 23.15 på onsdagskvällen fick polisen ett samtal från ett boende för ensamkommande barn i Emmaboda kommun gällande ett bråk.

Polisen uppger att ett större antal personer som bor på hemmet samlats i ett rum och sedan gemensamt tagit sig mot personalutrymmena.

– Enligt de uppgifter vi har ska det röra sig om uppemot 18-20 personer. De ska bland annat ha slagit sönder någon entrédörr och slagit med någon form av tillhyggen. Personalen känner att det är säkrast att låsa in sig och gör det i väntan på att polis ska komma fram, säger Mathias Örtendahl, vakthavande befäl vid polisen i Kalmar län.

Inga personskador

Polisen har inga uppgifter om några personskador i samband med händelsen.

Ett flertal patruller ryckte ut till hemmet.

– När patrullerna kom dit var läget spänt. Man tog med sig två personer som misstänktes ha varit drivande. Personerna är misstänkta för våldsamt upplopp. Nu fortsätter vi utreda händelsen, säger Mathias Örtendahl. 

Under morgonen ökade antalet misstänkta och en person har anhållits.

– Det är uppemot 30 boende på det här boendet och i anmälan om våldsamt upplopp är det 19 misstänkta, säger Maya Forstenius, vid polisens ledningscentral, till TT.

Polisen utreder vad som orsakade bråket. Enligt tidningen Barometern startade oroligheterna i samband med att en person nekades köpa godis.

Efter förhör har en av de två misstänkta släppts och överlämnats till sociala myndigheter.

Bråk även på flyktingboende

Natten till torsdag uppstod även ett bråk på ett flyktingboende i Skara, uppger polisen i Västra Götaland. Där fick personal stänga in sig efter hot från boende. En person kunde gripas misstänkt för olaga hot och ytterligare en person har gripits för att ha misshandlat en annan boende.

Efter måndagens knivmord på en 22-årig kvinna som arbetade på ett HVB-hem i Mölndal har verksamheternas trygghet satts under lupp.

Migrationsverkets siffror visar att antalet incidenter med våld och hot på asylboenden mer än fördubblats från 2014 till 2015, har Svd rapporterat. Rikspolischef Dan Eliasson kräver större resurser för att polisen ska kunna hantera antalet utryckningar.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Emmaboda