Kommunal äger aktier i Attendo – trots sitt nej till vinster i välfärden

avStaffan Dickson

Kommunal köpte i höstas 42 000 aktier i vårdkoncernen Attendo, rapporterar nyhetsbyrån Direkt.

Detta trots att fackförbundet sedan kongressen 2013 är en uttalad motståndare till vinster i välfärden.

– Vi har tjänat pengar på att privata välfärdsbolag utnyttjar våra medlemmar, säger vårdbiträdet Sanna Tefke.

Köpet i den riskkapitalkontrollerade vårdkoncernen Attendo var Kommunals största kända aktieinvestering under det fjärde kvartalet. Aktierna var med torsdagens börskurs värda nästan 3 miljoner kronor, enligt data från ägardatabasen

Holdings.

Sedan kongressen 2013 verkar dock Kommunal för att en "non-profit-princip" ska råda i vård, skola och omsorg. Så sent som i en rapport från den 20 januari skriver fackförbundet: "Kommunal menar att det finns en konflikt mellan vinstintresse och de välfärdspolitiska målen, framför allt i verksamheter som tar hand om människor."

”Följer FN:s uppförandekod”

Robin Ljungqvist, pressekreterare på Kommunal, säger till Direkt att Attendoinnehavet ingår i en del av Kommunals värdepappersportfölj som förvaltas av Swedbank Robur.

– Inflytande över dessa placeringar sker genom vårt placeringsreglemente, som följer FN:s globala uppförandekod, OECD:s riktlinjer med mera, läser han ur ett skriftligt uttalande från Kommunals ekonomiavdelning.

Direkt: Finns det ingen instruktion till Robur att inte investera i sådant som går emot Kommunals egna principer?

– I likhet med andra fackförbund kan Kommunal som finansiell placering äga aktier i bolag där förbundets medlemmar är anställda. Sannolikt har också förvaltare av våra medlemmars pensionsmedel och försäkringspengar innehav i Attendo, läser Robin Ljungqvist vidare i placeringsreglementet.

”Utnyttjar våra medlemmar”

Vårdbiträdet Sanna Tefke, styrelseledamot i Kommunal Stockholms sektion Gullmarsplan och anställd i vårdföretaget Aleris, tror att aktieköpet kan leda till att fackförbundet blir ännu mer ifrågasatt.

– Eftersom vi har tagit ett beslut om att vi ska verka för ”non-profit”, som jag själv har drivit ganska hårt, så tycker jag så klart att det här är förkastligt.

– Det verkar dessutom som att vi har gjort en ganska stor vinst. Det kan göra att medlemmarna ifrågasätter vårt engagemang när vi driver frågan om vinster i välfärden. Vi har ju tjänat pengar på att privata välfärdsbolag utnyttjar våra medlemmar, för det är det privata välfärdsföretag gör, de sparar pengar på personalen.

Kommunal har regler mot att investera i företag som kan förknippas med pornografi, privata vårdföretag nämns dock inte i riktlinjerna.

– Det här köpet är kanske inte Kommunals eget val, eftersom det är via en fond, men man borde lägga till privata välfärdsföretag i riktlinjerna, säger Sanna Tefke.

Aftonbladet har försökt få en egen kommentar från Kommunal. Pressekreteraren Jesper Pettersson hänvisar dock till sin kollegas tidigare uttalande till Direkt.

ARTIKELN HANDLAR OM