Svensk soldat dog i Kosovo

NYHETER

Dödsorsaken ännu okänd

En svensk Kfor-soldat avled på måndagen i södra Serbien.

Den 23-årige svensken segnade ner när han tränade styrketräning i den svenska förläggningen Camp Victoria i Kosovo.

En timme senare dödförklarades han.

- Vi vet ännu inte vad dödsorsaken är, säger Pär Karlsson, informationschef på Swedint.

Dödsfallet inträffade strax efter lunch på måndagen. Den menige pansarskyttesoldaten var inte i schemalagd tjänst och befann sig i styrketräningslokalen. En bit in i träningspasset så hans två kamrater i gymet hur mannen plötsligt segnade ner och förlorade medvetandet.

- Han sjönk ihop bara. Kamraterna kallade omedelbart på läkare, som kunde börja återupplivningsförsöken efter ett par minuter, säger Pär Karlsson på försvarsmaktens centrum för internationell verksamhet, Swedint.

Han flögs med ambulanshelikopter i ilfart till det amerikanska fältsjukhuset Campus, men hans liv gick inte att rädda. Han dödförklarades strax före klockan tre.

Oförklarligt dödsfall

Det finns ännu ingen misstanke om vad dödsfallet kan bero på. Det finns inga uppgifter om att han skulle varit förkyld eller sjuk, något som skulle kunna förklara dödsfallet.

- Det är för tidigt att säga, säger Pär Karlsson.

Mannen hade tjänstgjort i den fjärde svenska bataljonen i Kosovo sedan april i år. Han hade ungefär en månads tjänstgöring kvar på sitt uppdrag. Det var hans andra tjänstgöring på Balkan. 1998-99 tjänstgjorde han i Bosnien.

Det här är det första dödsfall som drabbar den svenska militära personalen i Kosovo.

Fredrik Rundkvist