Fyra polisanställda avskedade för brott förra året

NYHETER

En av dem rånade systemet

STOCKHOL

Två poliser och två civilanställda avskedades förra året efter att ha begått brott och 21 fick varningar, visar en rapport från Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd (Pan).

 Poliser som begått brott riskerar att avskedas eller drabbas av andra disciplinpåföljder.

  Under 2002 har Pan tagit ställning till 18 ärenden som gäller avsked. 11 av dem skrevs av antingen därför att åtalet mot den anställde ogillades, eller för att det enligt nämnden inte fanns grund för ett avskedande. Men i fyra fall beslutade nämnden om avsked, den allvarligaste påföljden.

  - Det är ganska normalt. Det brukar vara mellan fem och tio polisanställda som avskedas under året, säger rikspolisstyrelsens chefsjurist Ulf Berg.

  Ett fall gäller en polisinspektör som har dömts för misshandel, falsk angivelse och olaga frihetsberövande. Han har utan stöd av lagen gripit en taxichaufför, misshandlat honom genom att slå honom i ansiktet, fört honom till polisstationen och upprättat en anmälan om förtal.

  Ett annat fall gäller en vaktkonstapel som erkänt att han beväpnad med en startpistol rånat en av Systembolagets butiker. En assistent avskedas också sedan hon dömts för bedrägeri. Hon har lurat till sig nästan 60 000 kronor från Försäkringskassan genom att anmäla att hon varit hemma för vård av sjukt barn, då hon i själva verket arbetat. Dessutom avskedas en polisassistent som dömts för att ha misshandlat och hotat två personer i samband med ett valborgsfirande.

  Tre personer valde att säga upp sig själva inför hotet att bli avskedad, vilket enligt Ulf Berg inte är helt ovanligt.

  Ytterligare fyra anställda fick den näst strängaste disciplinpåföljden, löneavdrag. Det gäller exempelvis en chef som uppträtt kränkande mot underställda kollegor. Ytterligare 21 personer har fått den lindrigare påföljden varning.

Anna Krook/TT