Sabine, 19, om skräck- dygnen hos pedofilen

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter åtta år väntar Marc Dutrouxs offer fortfarande på rättegång

BERLIN

Sabine Dardenne upplevde 79 dagar i helvetet, då hon 12 år gammal hölls fången av pedofilen Marc Dutroux.

I går framträdde den i dag 19-åriga belgiskan och berättade för första gången om sina skräckupplevelser.

- Jag vill att han ska få betala för det han gjorde mig, säger hon.

ÄNTLIGEN FRI I augusti 1996 fritogs Sabine Dardenne av polisen och fick träffa sin mamma igen. Den då 12-åriga flickan hade under 79 dagar hållits inlåst och torterats av pedofilen Marc Dutroux.
Foto: PRESSENS BILD
ÄNTLIGEN FRI I augusti 1996 fritogs Sabine Dardenne av polisen och fick träffa sin mamma igen. Den då 12-åriga flickan hade under 79 dagar hållits inlåst och torterats av pedofilen Marc Dutroux.

Den 15 augusti 1996 slog polisen till mot Marc Dutrouxs hus i den lilla byn Marcinelle. I källaren hittades de kidnappade små flickorna Sabine och Laetitia, halvdöda av törst och svält.

Har hittills varit tysta

De har aldrig tidigare talat offentligt om vad de utsattes för. Men i går valde Sabine Dardenne att möta pressen tillsammans med sin advokat.

Hennes motiv är uppenbart: hon vill sätta press på de belgiska myndigheterna så att den 46-årige Marc Dutroux äntligen blir ställd inför rätta. Han har nu suttit i häkte i snart åtta år utan att åtal väckts, trots att han är misstänkt för fyra unga flickors död efter att han kidnappat dem, utnyttjat dem sexuellt och även sålt dem till andra pedofiler.

I Belgien spekuleras om anledningen till det ännu uteblivna åtalet, och många är övertygade om att den är att många högt uppsatta personer tillhörde kundkretsen.

Svalt och törstade

Sabine Dardenne rövades bort när hon var på väg till skolan den 28 maj 1996.

– Den första tiden fick jag ligga naken på en bänk, fastbunden med en kätting runt halsen, berättade hon.

Hon fick dricka vatten ur en hink och serverades mat någon gång ibland. Sabine Dardenne gick inte in på detaljer vad gäller de sexuella övergreppen Dutroux utsatte henne för.

– Han blev totalt ursinnig om jag inte gjorde som han sa, var det enda hon sa.

Sabine Dardenne avlade studentexamen för ett år sedan och arbetar nu på en postorderfirma. Men hon planerar att utbilda sig till polis.

Asbjørn Svarstad

Publicerad: