Rymden

Planeter upptäckta i en galax långt, långt borta

avJosefin Silverberg

1 av 2

För första gången någonsin har astrofysiker hittat planeter utanför Vintergatan, skriver Independent.

Den minsta planeten är lika stor som månen – den största två gånger Jupiters storlek och de befinner sig 3,8 miljarder ljusår bort från jorden.

Upptäckten är glädjande för alla som suktar efter information om nya planeter och möjligheten till liv i yttre rymden. För första gången någonsin har planeter upptäckts utanför vår egen galax.

– Vi är väldigt exalterade över den här nyheten. Det är första gången som någon har upptäckt planeter utanför vår egen galax, säger professor Xinyu Dai, astrofysiker på University of Oklahoma, enligt Independent.

Det är genom Nasas Chandra X-ray observatorium som planeterna har upptäcks.

Resultaten har Dai och hans kollega Dr Eduardo Guerras publicerat i den vetenskapliga tidskriften The Astrophysical Journal. Metoden som använts är att analysera så kallad microlensing, där man analyserar hur avlägsna himlakroppar påverkar ljuset från stjärnor när de ses från jorden, en metod som förutspåddes i Einsteins relativitetsteori.

Att kunna observera planeterna närmare är med dagens teknik omöjligt.

– Däremot kan vi studera dem, avslöja deras närvaro och bilda oss en uppfattning om deras massa. Det här är häftig vetenskap, säger Dr Guerras enligt Independent.

ARTIKELN HANDLAR OM

Rymden