Allt fler rånas på sina bilar

NYHETER

Tvingas lämna ifrån sig bilnycklarna under vapenhot

Natten till påskafton rånade två pistolbeväpnade män till sig en bil på Hisingen i Göteborg. Detta är bara en i raden av bilkapningar som inträffat i år.

– Jag tror att det här kommer att öka i framtiden, eftersom det bara går att komma åt de nya bilarna med nyckel, säger Mats Sjöström vid polisen i Göteborg.

En 32-årig man körde ensam i en hyrbil på Hisingen vid halv tiotiden när han blev stoppad av två rånare. De pistolbeväpnade männen hotade mannen och tvingade till sig bilen och förarens plånbok innan de försvann från platsen. Den stulna bilen påträffades under natten och gärningsmännen greps i anslutning till bilen.

I Göteborg inträffade ytterligare ett bilrån i går. Två beväpnade män hotade ägaren utanför bilprovningen i Sisjön. I Stockholm inträffade fem bilrån inom loppet av en vecka i februari.

- Jag vet åtminstone om sex, sju stycken här i Göteborg. Och det kan säkert vara fler som jag inte har koll på, säger Mats Sjöström vid polisen i Göteborg.

Kodade nycklar i nya bilar

Förklaringen är förmodligen att de nya bilarna är svåra att stjäla på ”vanligt” sätt.

– De nya bilarna är ju kodade. Enda sättet och ta dem är genom att ha nyckeln. Jag kan tänka mig att det här kommer att öka mer och mer i framtiden, eftersom man inte längre kan starta en bil med skruvmejsel som man gjorde för några år sedan, säger Mats Sjöström och fortsätter:

- Det är det enda jag kan tänka mig. Det finns ju ingen anledning annars.

Det rör sig om nya bilar som Volvo C 70 och S 60.

Säkrare bilar – och farligare

I takt med att bilarna blir säkrare blir de också farligare.

- Ja, på ett sätt kan man väl säga det. Men det ju inte samma rånbenägenhet att hota någon med vapen. Det är ett steg högre. Jag tror att man tänker sig för både en och två gånger innan man gör något sådant, säger Mats Sjöström.

Bilrån eller bilkapningar är en ny typ av brottslighet. Den har kommit i takt med att den nya typen av bilar med kodade lås, förra årets modeller, gjort entré på marknaden.

– Det har väl rånhotats bilar vid något enstaka tillfälle förr. Men det här är planerade brott och det är tydligt att man vill ha just den bilen. Aktivt följer man någon från ett köpcentrum till bostaden och hotar med ett vapen när ägaren kliver ur.

Flera påträffade utomlands

Frågan är vad som händer med bilarna. Ett par har fraktats vidare med båt och har påträffats utomlands. De andra har hittats i Sverige.

– Man kan ju göra om skyltarna, men man kan inte känna sig helt trygg i en rånad bil. Det finns kanske en tanke att de ska vidare utomlands.

Kan man skydda sig mot bilrån på något sätt?

- Nej, det kan man inte. Man får vara mer observant, men det går ju oerhört snabbt. Det är en fruktansvärd upplevelse att bli hotad med ett vapen.

Tror ni att det samma personer som har utfört bilrånen i Göteborg?

- Nej, men ett antal tror jag att det kan finnas ett samband mellan.

Bilrånen utgör trots allt bara en liten del av bilstölderna än så länge. I Västra Götaland sker mellan 20 och 45 bilstölder per dygn. Ofta handlar det om att biltjuven ska hem från city och tar en bil. Bilen påträffas ofta övergiven ganska snart.

- I takt med att folk byter till nyare bilar med kodade lås kommer den typen av bilstölder att minska. Det är jag övertygad om, säger Mats Sjöström.

Några bilrån som inträffat i Stockholm i år:

Den 26/3 rånades en 23-årig man på sin bil i Spånga. Han hade hälsat på en kompis och parkerat bilen vid spångaviadukten. Klockan 21.30 skulle han åka hem och blev rånad på bilen när han klev in i den. Bilen påträffades en timme senare då den stod i brand. Halva bilen hade brunnit upp.

2/3 En 21-årig man blev rånad på sin Subaru Impreza på Skarpnäcks allé i Skarpnäck av två pistolbeväpnade män. Rånet skedde utanför mannens bostad. Polisen har inga spår efter gärningsmän eller bilen.

28/2 En man blir rånad på sin Audi på Kontrollvägen i Västberga av tre pistolbeväpnade män. Bilen hittades ett dygn efteråt. Polisen misstänker att bilen användes vid ett rån mot en guldsmedsbutik i Högdalen.

27/2 En man blir rånad på sin bil av märket Mitsubishi Lancer Evolution på Byalagsvägen i Stuvsta. Två män med rånarluvor hotade honom med pistol när han klev ur bilen och skulle låsa den.

26/2 En bilägare rånas på sin Audi, plånbok och mobiltelefon av en ensam pistolbeväpnad rånare. Rånet sker på parkeringen vid Stockholmsmässan.

Pernilla Fagerström