Nytt bakslag för Ericsson

NYHETER

Bolaget får skräpstatus

Fredagens sänkning av Ericssons kreditbetyg innebär att bolaget nu fått skräpstatus på kreditmarknaden.

Sänkningen innebar också att värdet på Ericssonaktien föll kraftigt både på Stockholmsbörsen och amerikanska Nasdaq.

Men risken att betyget sänks så mycket att bankerna inte längre garanterar utgivningen av nya aktier är liten anser analytiker.

Kreditvärderingsinstitutet Moodys beslut att sänka Ericssons kreditbetyg med ett steg ledde till ett kraftigt fall för aktien under fredagseftermiddagen, och som mest föll aktien med 22 procent på Stockholmsbörsen.

Vid stängningsdags hade nedgången dock krympt ihop till 13,5 procent och en B-aktie kostade 8:30 kronor.

Strax före stängning av den amerikanska Nasdaqbörsen, där många IT-bolag är listade, hade kursen på Ericsson sjunkit med drygt 15 procent.

En Ericssonaktie kostade 0,85 USD, vilket är cirka åtta svenska kronor.

Enligt Nasdaqs regler riskerar en aktie som hamnar under 1 dollar 30 dagar i rad att kastas ut från börsen.

I USA handlas Ericssonaktien i form av ADR, American Depository Receipts. I dag motsvarar en ADR i New York exakt en B-aktie på Stockholmsbörsen.

Skulle Ericsson riskera att kastas ut kan företaget rädda sig kvar genom att förändra ADR till att motsvara en eller flera B-aktier.

En sådan åtgärd skulle dock betraktas som en stor prestigeförlust för företaget och knappast stärka marknadens förtroende.

Finansiella problem

Sänkningen av den långsiktiga kreditbetyget, från Baa3 till Ba1, innebär att Ericsson nu fått det som i kreditsammanhang kallas ''skräpstatus'', vilket innebär att den som lånar ut pengar till bolaget tar en stor risk. Moodys uppger att man har Ericsson under bevakning och att risken finns för ytterligare sänkningar.

Orsaken till det sänkta kreditbetyget är Ericssons finansiella problem och den fortsatt svaga marknaden för bolagets viktigaste produkt, mobilsystem. Det tuffa läget för bolaget har redan fått Moodys och kollegan Standard&Poors att sänka Ericssons betyg flera gånger under våren.

Men Ericssons dåliga kreditbetyg gör inte bara att det blir dyrare för bolaget att låna pengar, dessutom riskerar det att sätta käppar i hjulet för bolagets emission på 30 miljarder kronor.

Under fredagen uppdagades att bankernas garanti av nyemissionen kan försvinna om Ericssons kreditbetyg drabbas av en större sänkning. Det vill säga om Moodys sänker betyget med ytterligare två steg eller om Standard & Poors sänker betyget med tre steg.

Uppgifterna bekräftas av Ericsson, men de aktieanalytiker som TT talat med tror att risken för att en så kraftig sänkning drabbar bolaget är ytterst liten.

-Risken är minimal, i princip obefintlig, på den korta tid som återstår fram till att emissionen ska vara genomförd, säger en analytiker som vill vara anonym.

Ovanligt

Magnus Pettersson, analytiker på Standard & Poors, vill inte uttala sig om Ericssons kreditbetyg eftersom han inte analyserar företaget, men han säger att det är ovanligt att S & P sänker ett företags kreditbetyg med tre steg på en gång.

- Att man gör det mer än ett steg i taget är väldigt ovanligt, säger han.

Inte oroliga

På Ericsson säger man sig inte frukta en kraftig sänkning av kreditbetyget.

- Vi är inte oroliga för det. Det ska noteras att det är flera steg som betyget måste sänkas för att nå de nivåerna, säger Ericssons presschef Mads Madsen.

I dag är Ericssons kreditbetyg hos Standard & Poors BBB- och hos Moodys Ba1. För att bankgarantierna ska upphöra måste betygen sänkas till BB- respektive B1.

Enligt Ericsson innebär Moodys nya kreditbetyg ökade räntekostnader på 101 miljoner kronor för bolaget.

TT