I augusti kommer värmen tillbaka

NYHETER

Meteorolog Wolfgang Röder är optimistisk

1 av 2
Wolfgang Röder.

Resten av juli blir rätt trist.

Men håll ut - sommaren är inte slut.

Chansen är stor att augusti blir kanonfin.

Tyske väderexperten och meteorologen Wolfgang Röder är optimistisk, om än professionellt försiktig, när han siar om hur vädret kommer att bli

här i Sverige under det som återstår av sommaren.

Den närmaste veckan ser dyster ut med regn och kyla. Det får vi dras med till slutet av juli. Men sedan kommer solen tillbaka.

"Soligt och fint"

- Sannolikheten är stor att augusti blir varmare än normalt i hela Sverige. Det blir soligt och fint precis som ni svenskar vill ha det, säger Wolfgang Röder från sitt hem i Berlin.

Vissa dagar kan det till och med bli uppåt 30 grader varmt.

Augustivärmen ser ut att hålla i sig flera veckor, enligt Röder, som är noga med att påpeka att prognosen inte är hundraprocentigt säker.

- Det är en första gissning, nästa vecka har jag mer fakta och kan göra en mer realistisk prognos, säger han.

För semesterlediga låter det i alla fall bra. Antingen blir det varmt eller så blir det ännu varmare.

September verkar inte bli så tokig heller, i alla fall inte i norra Sverige. Där blir det varmare och mindre regn än normalt. I söder blir det tvärtom, regnigare och kallare.

Enorm databas

Väderprofessorn ställer sina långtidsprognoser genom att studera låg- och högtryckens banor över jordklotet. Till sin hjälp har han också en enorm databas där han jämför väderstatistik genom åren.

I maj spådde Wolfgang Röder en solig skolavslutning, en regnig midsommar och en kall och blöt julimånad. Han fick rätt fram till värmeböljan förra veckan.

Bättre än prognos

- Jag trodde inte att mitten av juli skulle bli riktigt varm, säger Wolfgang Röder, som tycker att det är bättre att hans prognoser visar något sämre väder än att de är för positiva.

- Statistiken ger inga svar på varför vädret blir som det blir, utan en översikt av medelvärdet. När under månaden vädret ska inträffa kan man bara gissa.

Christine Modig