USA rasar mot Haider

Publicerad:
Uppdaterad:

Irakbesöket kan ge honom miljonböter

BERLIN

Jörg Haider kan krävas på en miljon kronor i böter efter sitt besök hos president Saddam Hussein.

USA rasar mot Österrike.

Och österrikarna skäller på varandra.

hos Saddam Jörg Haider, som i går beslutade att lämna den österrikiska rikspolitiken, och Saddam Hussein.
Foto: REUTERS
hos Saddam Jörg Haider, som i går beslutade att lämna den österrikiska rikspolitiken, och Saddam Hussein.

Med sitt sedvanliga sinne för provokationer landade delstaten Kärntens regeringschef , den högerpopulistiske Jörg Haider, i Bagdad bara några timmar efter att USA:s president George W Bush hade utropat Irak som en av sitt lands huvudfiender.

Haider själv anser att hans resa var en rent humanitär aktion. Han skulle bara leverera medicinsk utrustning för behandling av cancersjuka barn. Men samtidigt råkade det bli tid till ett möte med Saddam Hussein. Den irakiske diktatorn fick en tavla och så blev det handskakning och en liten pratstund.

Rasade mot Haider

Haider hann knappt landa i Wien igen innan helvetet bröt löst.

Statsminister Wolfgang Schüssel rasade mot Haider för att han "tryckt en massmördares hand".

Vicekansler Susanne Riess-Passer råkade befinna sig i Washington, där hon i torsdags träffade Bushs säkerhetsrådgivare och fick en lektion i vad amerikanerna anser om att europeiska allierade inte håller sina politiker borta från vänskapliga besök hos huvudfienden.

Hårt trängd såg Riess-Passer ingen annan utväg än att vända sin partikamrat och mentor Haider ryggen och försäkra att hon också minsann anser att Saddams regim är en fara för hela världen.

Nu har USA krävt att Österrike undersöker den medicinska hjälpen till Irak och att Haider straffas ekonomiskt om det visar sig att han brutit mot FN:s förbud mot export till Irak. Om det skulle visa sig att utrustningen är värd mer än 500 000 kronor kan Haider krävas på över en miljon kronor i böter.

Informerade om sina resplaner

"Löjligt, absurt, barnsligt", var några av de uttryck Jörg Haider använde när han i går kommenterade saken.

Han hävdar att både FN i New York och det österrikiska utrikesdepartementet var informerade om hans resplaner och att han hade alla nödvändiga tillstånd för att överlämna humanitär hjälp till Irak.

Asbjørn Svarstad

Publicerad: