Dödförklarad av myndigheterna

NYHETER

"Det var tidskrävande att komma tillbaka till livet"

Foto: Hanna Teleman
LEVER IGEN Efter att Margareta Wibom dödförklarats av skattemyndigheten började det dimpa ner brev adresserade till hennes dödsbo från ett stort antal företag och myndigheter.

Skattemyndigheten registrerade Margareta Wibom som avliden.

Men hon lever och mår bra.

Problemet är att bevisa det för myndigheterna.

- Det tog bara någon minut för Skattemyndigheten att "ta dö" på mig. Det är betydligt mer tidskrävande att komma tillbaka till livet, säger Margareta Wibom.

Det var i april i år som Skattemyndigheten av misstag registrerade Margareta Wibom som avliden. Kort därefter fick hon problem att ta ut pengar från sitt kontokort.

"Väldigt obehagligt"

- Jag trodde att det berodde på krångel hos banken. Därför tänkte jag inte mer på det, säger hon.

Några dagar senare kom ett brev från skattemyndigheten som var adresserat till Margareta Wiboms dödsbo. Brevet gällde vart hennes framtida post skulle skickas.

Eftersom hon tagit hand om dödsboet efter både sin mamma och moster reagerade hon inte först. Det var inte förrän senare på kvällen som hon såg att brevet faktiskt gällde henne.

- Det kändes väldigt obehagligt, säger hon.

Till dödsboet

Hon tog genast kontakt med Skattemyndigheten som konstaterade att det hade blivit fel. De lovade att rätta till det, men informerade Margareta om att hon skulle få mycket problem framöver.

Mycket riktigt. Snart började brev från olika myndigheter och företag att ramla ner i Margareta Wiboms brevlåda i Sollentuna. De var alla adresserade till hennes dödsbo.

Det värsta var ett brev från Sollentuna församling där de bjöd in hennes anhöriga till en tacksägelse i fyra olika kyrkor och kapell.

- Om jag inte hade påpekat deras fel så hade de nämnt mig i kyrkan som en av de döda, säger hon.

Tre månader

Nu, tre månader senare, tror Margareta Wibom att hon har informerat de flesta berörda myndigheter och företag om att hon fortfarande lever.

- Jag har inte hunnit ordna något nytt pass ännu. Det nödvändigaste har fått komma först.

Men hon får inte vänta för länge. För när alla kontokort och identitetshandlingar åter fungerar tänker hon ge sig ut på en resa.

- Då tar jag med min bästa väninna och åker till ett varmt och skönt ställe.

Antalet dödförklarade av misstag fördubblat

Allt fler människor registreras felaktigt som avlidna.

Förra året hade antalet fördubblats jämfört med året innan.

Viktoria Martinsson