Norra alliansen utanför Kabul

Publicerad:
Uppdaterad:

Alliansen går fram till stadens portar men inte längre

Norra alliansen avancerar fram till Kabuls gräns inom några timmar, uppger en befälhavare. Oppositionen intog den viktiga staden Herat tidigare i morse.

Oppositionsstyrkorna har inlett offensiven mot Kabul och intagit flera talibanställningar, rapporterar Reuters från fronten.

– Vi rycker fram med soldater och artilleri. Vi har intagit tre eller fyra talibanposteringar, sade befälhavaren Amonolo Gozar vid Norra alliansen.

Med stöd av amerikanska bombplan och oavbruten artillerieldgivning gick oppositionen till attack mot talibanernas front cirka 2,5 mil norr om Kabul.

Alliansen uppgav att den brutit igenom talibanernas två första skyttelinjer och tagit 1 300 talibaner som krigsfångar.

Tidigare i morse sade general Afzal Aman till AFP att Norra alliansen inte tänkte gå in i själva staden.

– Vi har beslutat att avancera fram till Kabuls portar, men inte gå in i huvudstaden, sade han.

"Kandahar är viktigare än Kabul"

USA har gett klarsignal till att inta Shomalislätten norr om Kabul, men är emot en inmarsch i själva staden. Först bör en fungerande övergångsregering bildas, anser Washington.

USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld minimerar vikten av att inta huvudstaden. Han sade igår att Kabul visserligen är politiskt viktigt, men att talibanernas fäste Kandahar är ännu viktigare.

Alliansens artilleri, som har stått oanvänt den senaste veckan, har idag skjutit granater mot talibanerna längs fronten. Amerikanska plan, en stor B-52:a och minst två F-18, bombade mål i södra delen av fronten nära flygplatsen Bagram och Karabagh.

Norra alliansen har bortåt 6 000 man vid fronten. De har kommit från olika håll efter det att Mazar-i-Sharif föll i fredags. Enligt befälhavaren Afzal Aman kan det totalt bli 8 000 allianssoldater vid Kabul.

Talibanerna har enligt tidigare bedömningar omkring 6 000 man på försvarspunkter runtom staden.

Motstridiga uppgifter om Herat

Tidigare på måndagsmorgonen tog afghanska oppositionsstyrkor kontroll över staden Herat i väst, uppger den afghanska radion enligt AFP.

”Norra alliansens styrkor besegrade staden efter att ha dödat och besegrat ett antal talibanstyrkor”, sade Radio Iran.

Herat är en stor stad som ligger 15 mil från den iranska gränsen.

Talibanerna bestred senare att de förlorat Herat.

– Vi har fortfarande staden Herat. En del av Ismail Khans folk hade tagit sig in i staden under de senaste dagarna och de ville genomföra en kupp med hjälp av en del folk i Herat. Efter några strider nu på morgonen har kuppen förhindrats, sade en talibantjänsteman till Reuters.

Han tillade att talibanerna har inlett en attack i provinsen Badghis och hoppas kunna återta dess huvudstad Qala-i-Nau, som intogs av motståndarna i söndags.

Oppositionens styrkor har redan intagit den strategiskt viktiga staden Mazar-i Sharif i norra Afghanistan, samt flera närliggande provinser.

Pernilla Fagerström, TT

Publicerad: