Baxter pekar ut filter från Ronneby efter dödsfall

Publicerad:
Uppdaterad:

En kemisk vätska som används i samband med monteringen av filter vid Baxter i Ronneby pekas ut som orsak till de dödsfall som inträffat i samband med dialys på olika håll i världen. Tillverkningen av filtren läggs nu ned.

Det är Baxters interna undersökning som pekar på att filtren i serierna A och AF ligger bakom åtminstone en del av dödsfallen. Vid monteringen av filtren används en vätska, perfluorhydrakarbon, som enligt företaget sannolikt är den direkta orsaken.

Vätskan används inte vid produktion av andra typer av filter.

Som en konsekvens av fynden upphör nu all tillverkning av de misstänkta filtren i Ronneby. Enligt informationschefen Maria Arkeby får detta inga omedelbara följder för personalen, eftersom tillverkningen var stoppad sedan tidigare och en stor del av de anställda permitterade.

Det är i Kroatien, Spanien och USA som patienter avlidit i samband med dialys med Baxters filter.

Så snart som Baxters tester pekade på de aktuella filtren och processvätskan, så informerades den amerikanska läkemedelsmyndigheten Food and Drug Administration (FDA), liksom leverantören av vätskan.

Baxterkoncernen anser dock inte att sambandet mellan produkterna och de sammanlagt minst 33 dödsfallen är fullständigt klarlagt, varför utredningen fortsätter.

''Vi har beslutat att i patientsäkerhetens intresse lägga ned tillverkningen av dessa dialysfilter, säger Baxters styrelseordförande Harry M Jansen Kraemer Jr i ett uttalande.

Företaget har kallat till en internationell presskonferens i Bryssel under

TT ( )

Publicerad: