Nyheter

"Det är så här man skapar film - man luras"

NYHETER

Fotolärare om den misstänkta manipuleringen av bildbevis

Polisen misstänks ha manipulerat med bildbevisen från skottlossningen under EU-toppmötet i Göteborg.

- Det här är ett konstverk. Det här är inget bevismaterial. Det är så här man skapar film - man luras, säger Gunilla Burstedt, lärare på Högskolan för fotografi och film i Göteborg.

Polisen anklagas för att ha manipulerat med bevismaterial. I tv-programmet Uppdrag Granskning igår påstods att polisen klippt ihop olika sekvenser för att skapa en hotfullare stämning för tiden när skottlossningen ägde rum. Man ska även ha lagt på ljud. Demonstranterna hörs skrika ”Ein, zwei, drei - Nazipolitzei”. Något som de inte ska ha gjort vid tillfället.

"Svårt att se som betraktare"

– Det är ingen tvekan om att man manipulerar med bevismaterial när man plockar bilder från olika tillfällen och sätter ihop dem. Det är svårt att se som betraktare. Det kan man inte om man inte har sett allt material och kan jämföra - och det har man ju inte som nämndeman, säger Gunilla Burstedt, lärare på Högskolan för fotografi och film i Göteborg.

Gunilla Burstedt beskriver hur polisen har manipulerat med bevismaterialet.

– De har försökt att skapa en hätsk stämning på platsen. De har satt in bilder på mörkklädda, maskerade aktivister som inte heller fanns på platsen vid tillfället.

Är de så pass avancerade inom polisen?

– Uppenbarligen. Vi hade ett seminarium i september som handlade om bilden som bevis med åklagare, advokater och poliser. Där diskuterade vi just det här att man inte kan klippa ihop två sekvenser för då blir det en film. Ett plus ett blir inte två.

Är det så här ni arbetar när ni gör spelfilm?

– Ja, det är det. När man vill berätta en historia klipper man ihop. Man luras - det är så som film är. Man förförs, man skapar något som inte finns.

Gunilla Burstedt anser att så fort man klipper ihop två sekvenser har man manipulerat med verkligheten.

– Han har ju skapats ett konstverk. Han har gjort en film den här klipparen. Det är inte ett bevismaterial, det är en film, säger Gunilla Burstedt

Pernilla Fagerström

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter