Nordkoreas kärnan- läggningar i drift

NYHETER

I nuläget är syftet fredligt"

SEOUL

Samtidigt som USA:s utrikesminister Colin Powell onsdag eftermiddag försökte övertyga FN:s säkerhetsråd om att Irak håller på att skaffa sig kärnvapen, meddelade Nordkorea - ett annat av de länder som president Bush kallat ondskans axelmakter - att dess kärnanläggningar nu är i normal drift.

Sedan kärnanläggningarna för elproduktion körts i gång igen är de nu i normal drift, sade en talesman för utrikesdepartementet i Pyongyang till den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån.

Han tillade att regeringen redan försäkrat att verksamheten ''i nuläget'' ska begränsas till fredliga syften, bland annat elproduktion.

I förra veckan uppmanade president George W Bush i sitt tal till nationen än en gång Nordkorea att avbryta sitt kärnprogram. Svaret blev ett fördömande från Nordkorea.

I fredags sade chefen för FN:s atomenergiorgan IAEA Mohamed ElBaradei att han tänker rekommendera säkerhetsrådet att ta upp kärnvapenkrisen.

Farhågor om vapenplutonium

De anläggningar som nu tagits i drift igen stängdes tidigare därför att omvärlden befarade att Nordkorea skulle framställa vapenplutonium.

Säkerhetsrådet skulle kunna föreslå ekonomiska sanktioner mot Nordkorea, men Pyongyang har sagt att det skulle betraktas som en krigsförklaring.

UD-talesmannen i Pyongyang påpekade på onsdagen att Nordkorea redan har lämnat IAEA.

– Om FN:s säkerhetsråd, ansvarigt för fred och säkerhet i världen, inte tar itu med USA:s felaktiga Koreapolitik visar sig detta organ vara partiskt och Demokratiska folkrepubliken Korea kommer följaktligen att inte erkänna det, tillade han.

TT-AFP