Fabrik avspärrad efter granatfynd

NYHETER

Ammunitionsröjare från I 21 kallades in

Ett granatfynd tvingade i dag polisen att spärra av massafabriken i Husum.

Den kraftiga artillerigranaten från andra världskriget kom med en timmerpråm från öst – och togs in i fabriken.

Vid halvett-tiden på måndagen kunde polisen häva avspärrningen vid massafabriken i Husum. Då forslade militära ammunitionsröjare från I 21 i Sollefteå bort den artillerigranaten som hittades på måndagsmorgonen.

Fyndet gjordes i samband med att en timmerpråm från Ryssland eller Baltikum lastades av vid den stora massafabriken. Granaten följde med från timmerpråmen upp på en lastmaskin som används för att transportera timret till platsen där den huggs upp. I samband med avlastningen hittade en förare granaten.

– Han hörde hur något skramlade till och tog upp den. Sedan bar han in den på ett kontor i fabriken, säger Mats Anrep, vakthavande befäl vid Sundsvallspolisen.

Larmet gick till Per Brännström, skydd- och säkerhetschef vid Mreal Sverige. Han tog omedelbart kontakt med polisen, som beslutade att spärra av området.

– Det råder ingen tvekan om att det var en riktig 75 millimeters artillerigranat från andra världskriget. Men om den var farlig eller inte på kan bara militären bedöma, säger Per Brännström till aftonbladet.se

Den var på väg till upphuggningen. Hade den kunnat hamna i maskinen och explodera?

– Det bedömer jag som ytterst osannolikt. Veden passerar ett stort antal sorteringshinder innan den kommer in i fabriken. Det finns flera filter av magneter och annat.

– Det bör också sägas att den nog har hanterats ganska hårdhänt hit. Den har förflyttats med grävskopa ner i en lastbärare och därifrån till förmanskontoret.

Polisen kallade också in två ammunitionsröjare från I 21 i Sollefteå som kunde ta hand om granaten och forsla den från området i en bombvagn.

Mattias Lundell