Rymdfärja bröts itu före landning

NYHETER

Radiokontakt bröts skulle landa en kvart senare

1 av 4 | Foto: DE SJU OMBORD Columbias besättning på en bild från 20 december: Michael Anderson, William McCool, Rick Husband, David Brown, Laurel Clark, Ilan Ramon (den förste israeliske astronauten) och Kalpana Chawla, född i Indien.

Den amerikanska rymdstyrelsen NASA har drabbats av en andra katastrof.

I eftermiddag bröts rymdfärjan Columbia itu strax före landning.

Ombord fanns sju astronauter.

Rymdskytteln Columbia skulle landa klockan 09.16 lokal tid – 15.16 i Sverige. Men en kvart före landningen förlorade Nasa kontakten med Columbia. Vädret var perfekt för en landning – men det stod snart klart att en katastrof inträffat.

10.00 halade Nasa flaggan på halv stång.

Flera rökspår

I norra Texas berättade ögonvittnen hur de hörde en kraftig smäll, samtidigt förlorade Nasa kontakten med Columbia. Allt tyder på att den just då exploderade i flera delar och inom en timme kom de första rapporterna om att vrakdelarna börjat hittas.

– Jag skulle just gå ut när jag hörde en kraftig smäll och fönstren i huset började att skaka, säger ögonvittnet John Ferolito, 60, från Carrolton Texas, till AP.

Tv-bilderna visade också flera rökspår efter färjan – ett tydligt tecken på att färjan splittrades i flera delar.

Anhöriga väntade på marken

I Nasas kontrollcenter uppstod omedelbart en tryckt, intensiv stämning. Utanför – vid landningsbanan – hade astronauternas män, fruar och barn samlats för att möta dem efter landning. Men Michael Anderson, William McCool, Rick Husband, David Brown, Laurel Clark, Ilan Ramon och Kalpana Chawla kom inte tillbaka.

Istället tvingades personal från Nasa ta hand om de anhöriga.

”Giftiga vrakdelar”

Mindre än en timme efter det att radiokontakten bröts meddelande Nasa att det inte fanns någon chans för Columbia att nödlanda. Och redan en kvart efter den planerade landningen förklarade NASA att ett nödläge uppstått och räddningspersonal ryckte ut från Dallas och Fort Worth för att försöka hitta den försvunna rymdfärjan. Det är avgörande att man snabbt får kontroll över vrakdelarna som kan ha spritts över ett stort område.

Nasa:s James Hartfield meddelade via amerikanska medier att den som hittar vrakrester inte ska röra dem, utan omedelbart kontakta polisen. Anledningen är att man fruktar att delar kan vara giftiga och att bränslet kan vara farligt.

Columbia – Nasa:s äldsta rymdfärja från 1981 – hade varit ute på 16 dagars rymdresa och befann sig på bara 63 kilometers höjd när Nasa tappade kontakten. Trots rymdfärjans ålder är den mycket avancerad. För två år sedan togs den in för en större ombyggnad – bland annat sattes en ny typ av cockpit in och alla instrumenten ersattes med platta datorskärmar. Enligt Nasa gjordes då över 100 förändringar på färjan och den förutspåddes användas i många år till.

Krismöten hålls

Nasa har aldrig tidigare förlorat en rymdfärja vid landning eller nedstigning. Den enda färja som förlorats under USA:s 42 år av rymdfärder var Challenger, som exploderade strax efter den lyft den 28 januari 1986.

Uppgifter gör gällande att försvarshögkvarteret Pentagon samlat personal och att krismöten hålls. President George Bush informerades tidigt – och lämnade Camp David för att ta sig tillbaka till Vita huset.

Ombord på Columbia fanns sex amerikanska astronauter och den första israeliska astronauten i historien. Enligt nyhetsbyrån AP har myndigheterna fruktat att färjan skulle kunna bli ett mål för terrorister. Talesmän uppgav dock snabbt att inget tyder på att färjan utsatts för en terroristattack.

Det beskedet kom också från talesmän för Bush-regeringen.

– Det finns ingen information om att detta skulle ha varit en terroristhandling, säger Gordon Johndroe.

Naturligtvis har undersökningen bara börjat, men detta är den information vi har just nu.

Besättningen ombord

Webb-tv

BILD-EXTRA

Nasa

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM

Rymden