Nu har de bara ryssarna att lita till

NYHETER

Ungefär 400 km där ute kretsar besättningen på rymdstationen ISS.

Efter att Nasa ställt in alla flygningar får de tre ombord nu förlita sig på hjälp från Ryssland.

En obemannad rymdskyttel är redan på väg.

Foto: Amerikanen Kenneth Bowersox är en av besättningsmännen som sitter fast på ISS.

I morgon får de tre isolerade astronauterna på rymdstationen post.

Klockan 13.59 i går - mindre än ett dygn efter olyckan med Nasas rymdfärja Columbia - sköt Ryssland upp en rymdskyttel med förnödenheter till rymdstationen. Resan har varit inplanerad sedan länge.

- Självklart räknar vi med att rymdskyttlar används för att transportera både besättningar och förnödenheter till ISS. Som det ser ut just nu kan dessa uppdrag utföras av våra Soyuz- och Progress-skyttlar men vi behöver pengar, säger Valerij Ryumin, på ryska rymdprogrammet, till nyhetsbyrån AP.

Skytteln Progress M-47, som i går sköts upp från Kazakstan, innehåller bland annat bränsle, utrustning, mat och post. I morgon dockar den med ISS, International space station.

De tre astronauterna, Kenneth Bowersox, Donald Pettit och Nikolaj Budarin, har kretsat runt jorden sedan den 23 november förra året. I mitten av mars skulle de hämtas hem av Nasas rymdfärja Atlantis.

Så blir det nu troligtvis inte.

Resan uppskjuten

- Resan med Atlantis är inte officiellt uppskjuten men vi har beslutat att ställa in alla flygningar tills olycksorsaken är klarlagd, säger Pat Ryan, Nasas talesman på Johnson space center i Houston.

Kort efter Columbia-olyckan informerades ISS-besättningen om vad som hänt deras sju kolleger och vänner.

Kenneth Bowersox kontaktade under dagen sina anhöriga i delstaten Indiana i USA.

- Han sa att han mådde bra men att han sörjde med familjerna till de omkomna, säger hans mamma Jean till South Bend Tribune.

Trots att återresan med all sannolikhet försenas går det ingen nöd på astronauterna.

- I den rymdskyttel som är på väg finns mat till besättningen som räcker fram till juni i år, säger Pat Ryan.

Men även om maten tar slut på ISS eller om något annat händer kan Bowersox, Pettit och Budarin lämna rymdstationen - när som helst.

- Av säkerhetsskäl finns en Soyuz-skyttel dockad på ISS. Den kan besättningen alltid använda sig av för att komma hem, säger Pat Ryan.

Carl Hjelm

ARTIKELN HANDLAR OM

Rymden