Shayans föräldrar vädjar till Löfven: ”Låt honom bli det sista offret”

Mördade 22-åringen begravdes på Strandkyrkogården

Hundratals kom för att ta farväl när Shayan Gaff alldeles för tidigt sänktes ner i jorden.

Föräldrarna går nu ut med en vädjan till regeringen och statsminister Stefan Löfven.

– Jag vill att vi begraver våld och vapen som vi nu har begravt Shayan, säger hans mamma Paykar.

Hon blickar upp mot himlen, och skriker ut sin sorg. När Paykar Gaff står vid sin sons grav verkar det som att smärtan hon känner är fysisk. Maken Sherko håller om henne. Tårar rinner nerför hans kinder.

Runtomkring de sörjande föräldrarna står hundratals människor. Det är familjemedlemmar, släktingar och vänner som alla kommit för att ta ett sista farväl av 22-årige Shayan, som sköts till döds med flera skott när han lämnade en restaurang i Segeltorp för knappt två veckor sedan.

Begravningen äger rum på det muslimska gravkvarteret på Strandkyrkogården i Tyresö. Efter att kistan sänkts ner hjälps släktingar åt att täcka över den med jord.

Röda och vita rosor

När ceremonin är över lägger de sörjande blommor vid graven. Det bildas snabb ett berg av mestadels röda och vita rosor.

Många dröjer sig kvar vid blomhavet. Däribland finns vännerna Rezan Atmaca och Filip Krstic.

– Det känns helt overkligt. Det är så hemskt det som hänt, säger Rezan.

– Det är så orättvist att det här skulle hända honom. Shayan var världens snällaste, och han hade inte ett ont ord att säga om någon, säger Filip.

”Låt honom bli en symbol”

En bit bort står Paykar och Sherko, Shayans mamma och pappa. De är mitt i varje förälders värsta mardröm, och strömmen av människor som vill krama om dem ter sig oändlig.

Paykar ser ut att vara bedövad av sorg.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Han var en jättefin människa. Det är fruktansvärt.

Sedan samlar hon sig och tar ett djupt andetag.

– Jag vill säga en sak till dem som leder Sverige, till dem som har makten i landet. Jag vill att vi begraver våld och vapen som vi nu har begravt Shayan.

– Låt honom bli en symbol. Vi vill att han ska bli det sista offret.

Pappa Sherko beskriver hur otryggheten har ökat under de senaste åren.

– Sverige var unikt förut, men det är det inte längre. Jag var så stolt för att det inte fanns våld eller vapen här, men nu finns det kriminalitet överallt.

Ska arrangera manifestation

Polisen misstänker att Shayan Gaff mördades av misstag. Enligt utredarna är det sannolikt så att gärningsmannen egentligen var ute efter någon annan.

Hans vänner planerar nu att hålla en manifestation mot gatuvåldet på Sergels torg. De arbetar även med en namninsamling för att få regeringen att agera.

– Det får räcka nu. Det är inte nog att de säger att han var på fel plats vid fel tid. Någonting måste hända. Det måste satsar mer resurser, särskilt i förorterna, säger Samad Kader, vän till Shayans familj.

– Det är statens ansvar att se till att vi kan vara trygga. Vi vill att de ska svara på vad de kommer att göra för att förbättra situationen, säger Asad Kader, även han vän till familjen.

Aftonbladet har sökt statsminister Stefan Löfven. Via sin pressekreterare avböjer han dock att kommentera det som inträffat.

Polisens utredare är intresserade av att komma i kontakt med personer som har information om mordet. Om du vet något, ring 114 14.

Publisert:

LÄS VIDARE