Spelet om regeringsmakten

Starka reaktioner på Björklund och Lööfs regeringsbesked

Sjöstedt (V): ”Alliansen har brutit samman i direktsändning”

Av: 

Amanda Skagerström Lindau

NYHETER

Både Jan Björklund och Annie Lööf säger nej till Ulf Kristerssons regeringsförslag, meddelade partiledarna under lördagen.

På Twitter reagerar både vänster- och högerpolitiker starkt på beskeden.

”Alliansen har brutit samman i direktsändning”, skriver Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

Liberalerna tänker inte stödja en M eller M+KD-regering som tillträder med stöd av SD, det meddelade partiledaren Jan Björklund på en presskonferens i dag.

Kort därefter lämnade centerparitets Annie Lööf samma besked.

– Det finns fortfarande en möjlighet för M att dra tillbaka sitt förslag, och det har jag uppmanat Ulf Kristersson att göra nu på förmiddagen, sa Annie Lööf på en pressträff.

På Twitter lät kommentarerna inte vänta på sig och både höger- och vänsterpolitiker har uttalat sig om beskeden.

”Alliansen har brutit samman”

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt skriver att ”det är välkommet att Liberalerna inte släpper fram en högerregering som skulle vara beroende av SD, men oroande att det beslutet kan vara tillfälligt”.

Han menar också att Ulf Kristersson (M) har ”misslyckats som regeringsbildare” och att uppdraget att sondera bör gå över till Stefan Löfven (S).

”Den borgerliga Alliansen har brutit samman i direktsändning. De klarar inte av att bilda regering, eller att regera”, skriver han i en tweet.

Sjöstedt är inte den enda som tror att Björklunds nej kan innebära svårigheter för ett fortsatt allianssamarbete. Jimmie Åkessons (SD) stabschef Mikael Eriksson skriver på Twitter:

”Dagens presskonferens och de senaste dagarnas turer kan bara tolkas som att även Alliansledarna till sist har tröttnat på Alliansen. Som regeringsalternativ är den död. Se nu till att begrava den djupt så den aldrig mer återuppstår”

Ygeman: Uppskattar att C och L tar tydlig ställning

I en skriftlig kommentar till Aftonbladet säger Anders Ygeman, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, att han är positiv till Björklund och Lööfs besked:

”Jag uppskattar att C och L fortsätter att tydligt ta ställning mot att ge SD avgörande inflytande. Det är nu upp till Kristersson att ge besked om hur han hanterar sitt sonderingsuppdrag till tisdag och vad talmannen därefter bedömer är lämpligt.”

”Två alternativ som aldrig kommer existera”

Även allianskollegan Sara Skyttedal (KD) kommenterar beskedet på Twitter, där hon skriver att Björklund ”levererar två alternativ som aldrig kommer existera och ett som är otillräckligt som förslag på lösning. Konstruktivt”.

Artisten Richard Herrey, som kandiderade för Moderaterna i årets riksdagsval men som inte valdes in, verkar inte heller glädjas över vad som framkom under Björklunds presskonferens. Han skriver på Twitter:

”Som icke-politiker hela livet kan jag fascineras av många politikers ängslighet inför att ta nödvändiga och handlingskraftiga beslut.”

Ann Heberlein: ”Judas”

Också Ann Heberlein, författare och teologie doktor i etik, som ställde upp för Moderaterna i årets riksdagsval har reagerat på beskedet.

På Twitter har hon lagt upp en skärmdump av Ekots inlägg om att Björklund säger nej till Kristerssons regeringsförslag. I Ekots tweet syns en bild på Björklund.

Till skärmdumpen har hon skrivit ”Judas”.

Judas. https://t.co/PQHBnlyX22

ANNONS

Den omåttligt populära Muminmuggen "Fiske" finns nu till 30% rabatt hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Efter utspelen från C och L: Ebba Busch Thor håller presskonferens

ÄMNEN I ARTIKELN

Spelet om regeringsmakten

Politik

Alliansen

Jan Björklund

Ulf Kristersson

Annie Lööf

Sara Skyttedal