Sms-reklam uppmanar att gå ur kyrkan – mot betalning

NYHETER

Många har upprörts över sms-annonser från Kyrkskatt.se.

Sajten uppmanar mottagarna att lämna Svenska kyrkan – och erbjuder sig att ordna utträdet mot betalning. Trots att det egentligen är gratis.

– Det är viktigt att konsumenter inte känner sig vilseledda, säger juristen Daniel Karfs, biträdande konsumentombudsman.

På sajten Kyrkskatt.se, som DN var först att skriva om, får du ”hjälp” att gå ur Svenska kyrkan genom att uppge dina personuppgifter och beställa ett utträde. Därefter får du en faktura på 369 kronor och vips – så sparar du tusentals kronor i kyrkskatt, skriver sajten.

Men om du lämnar Svenska kyrkan på egen hand är det gratis, och görs genomatt skriva ett brev eller fylla i en blankett.

Många upprörs nu av sms:en och flera användare på sociala medier skriver att sajten är ”ohederlig” och ett ”blufföretag”.

1 av 2
Så här ser sms:en ut som många har fått.

Larm till KO

Daniel Karfs, biträdande konsumentombudsman, berättar att flera har slagit larm till Konsumentverket.

– Jag förmodar att man har varit fundersam kring vilka som står bakom. Man har kanske reagerat på sms:et och inte velat bli kontaktad på det här sättet, säger han.

Han berättar att konsumentombudsmannen, KO, främst granskar marknadsföringen när de blir uppmärksammade om fall liknande det här.

– Från vår sida är det viktigt att konsumenter inte känner sig vilseledda kring vad det är för företag och vad det kostar.

Enligt Daniel Karfs är det allvarligt om en sajt kan misstas för att vara en myndighet när det i själva verket är en kommersiell aktör. Det är också viktigt att man tidigt i marknadsföringen visar om en tjänst kostar pengar, säger han.

Svårt att kontakta sajten

– Det är inte heller bra om man får reklam på mobilen på det här sättet om man inte har tackat ja på förhand.

Det ska också enligt KO vara enkelt att komma i kontakt med ett företag, vilket inte varit fallet med Kyrkskatt.se.

Är det lagligt att ta betalt för något som en myndighet erbjuder gratis?

– Jag skulle nog säga ja på den frågan. I princip får man ta betalt för mycket här i världen bara man är tydlig med vad man tar betalt och vad man är för sorts aktör.

Är den här typen av företag vanliga?

– Det har blossat upp på senare tid, sajter som ger intryck av att vara en myndighet. Vi har agerat mot några av dem och har ögon på fenomenet.

”Ohederligt”

Ing-Marie Olofsdotter Nilssen, presschef på Svenska kyrkan, tycker att Kyrkskatt.se är ett oärligt företag.

– Jag vet inte om det är olagligt, men vi tycker att det är ohederligt. Vi tycker alltid att det är tråkigt om folk vill lämna Svenska kyrkan, men vill man det kan man enkelt göra det gratis genom att beställa en blankett.

Aftonbladet har utan framgång försökt kontakta Kyrkskatt.se genom de telefonnummer och mejladresser som finns på deras hemsida.

Genom en koll på organisationen Internetstiftelsen i Sverige, IIS, kan företaget spåras till Mahé på Seychellerna.

ARTIKELN HANDLAR OM