Leif fick en stroke efter bedrägeriet – får tillbaka pengarna

NYHETER

Leif Eriksson, 86, fick en stroke på natten efter att bedragare kapat hans bankkonto.  Nu betalar Swedbank tillbaka pengarna som tjuvarna kom åt. 

– Det känns jätteskönt och vi är så tacksamma, säger dottern Lena Eriksson.

Den 16 februari ringde bedragarna hem till Leif Eriksson i Degerfors. De utgav sig för att vara från banken och hävdade att någon försökt köpa vitvaror från Leifs konto. Genom att han själv loggade in på kontot två gånger via sitt bankid, tömde bedragarna hans konto på 21 000 kronor. 

– Eftersom det var han själv som loggade in via bankdosan, var det först inte tal om att han skulle få någon ersättning från banken, säger Lena Eriksson, 48. 

1 av 2 | Foto: ICON PHOTOGRAPHY

Sedan Aftonbladet skrev om händelsen den 28 mars har familjen fått många reaktioner, och läsarna har varit upprörda över händelsen. 

 – Sen ringde banken och ville att vi skulle komma in.  

Familjen hade tidigare polisanmält bedrägeriet, men nu var det banken som ville att de skulle godkänna deras polisanmälan. 

– Redan då var det tal om att vi skulle få tillbaka pengarna och i fredags blev det klart. Säkerhetsavdelningen hade tydligen tittat på ärendet en gång till. 

– Vi är så tacksamma, det känns tryggt att pengarna nu kommer att finnas på kontot. Det är så fint gjort, säger Lena Eriksson.

”Han går lite bättre”

Pappa Leif bor fortfarande på ett korttidsboende efter den stroke han fick direkt efter bedrägeriet. 

– Han går lite bättre och har fått tillbaka något av känseln i den förlamade högerarmen. Men det är fortfarande kämpigt.

Lena och hennes mamma Ingrid har förklarat för Leif att de nu får tillbaka pengarna av banken. 

– Vi vet inte riktigt om han förstår. Han säger hela tiden, ”förlåt, förlåt, det var inte meningen”.

– Vi tar en dag i taget, säger Lena. 

”Ett ljus i mörkret”

Johan Bergling, företagsrådgivare på Swedbank i Karlskoga, är den som handlagt ärendet. 

– Vi bedömer ärendena från fall till fall. Det här var ett extremt fult tillvägagångssätt, som fick ett beklagligt slut i och med att Lenas pappa fick en stroke. 

– Att vi kunde betala tillbaka pengarna blir ändå ett ljus i mörkret hoppas jag, säger Johan Bergling som poängterar hur viktigt det är att inte lämna ut några koder eller logga in med bank-id i någon form när någon ringer. 

Dagens tre rubriker 8 mars 00:29