Inbrott

Kriminella kartlade tävlingsskyttar

Av: 

TT

En man skjuter mot en måltavla. Arkivbild.
En man skjuter mot en måltavla. Arkivbild.

NYHETER

Genom att surfa runt på bland annat Svenska pistolskytteförbundets hemsida kunde kriminella identifiera medlemmar som ägde vapen. Taktiken upptäcktes när en medlem i en skyttekubb drabbades av inbrott där flera vapen stals, rapporterar SR Ekot.

Vid ett inbrott hos en tävlingskytt stals elva vapen och en stor mängd ammunition. Enligt polisinspektör Mats Lindström, som utrett ärendet, visste tjuvarna att det fanns vapen i huset efter att de tittat på resultatlistor på Svenska pistolskytteförbundets hemsida och sen letat adresser till medlemmar i olika skytteklubbar.

– Det är ju otäckt att man så lätt kan kartlägga det. Det är ju öppna register, säger han till Ekot.

Ett av vapnen hittades i Tensta. En av dem som senare dömdes för inbrottet ska ha försökt sälja vapnet vidare. Vid försäljningen gick ett skott av, av misstag och en man dog.

De övriga tio vapnen som stals saknas fortfarande och polisen utgår från att de sålts vidare till andra kriminella.

Svenska pistolskytteförbundet har 523 medlemsklubbar och 26 000 medlemmar. Resultatlistor från olika tävlingar finns tillgängliga på nätet för vem som helst att ta del av. Men enligt Mike Winnerstig, styrelseordförande och presstalesman, är det inte aktuellt att ta ner listorna.

– Vi kan inte ta ansvar för vad kriminella element håller på med om vi följer lagar och regler i övrigt. Vi har ju en öppen tävlingsverksamhet och måste kunna redovisa vilka av våra skyttar som gör vad på olika tävlingar, säger han.

ANNONS

Nu rusar elpriserna! Jämför priser och hitta ett elavtal som passar dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Inbrott