Sergej och Julia Skripal kan få nya identiteter i USA

Källa: Mindre troligt att de kommer dödas där

Den förgiftade ryska ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia kan få nya identiteter och därmed skyddas från framtida mordförsök.

Möjligheten har diskuterats mellan den brittiska underrättelsetjänsten MI6 och amerikanska CIA uppger den brittiska tidningen Sunday Times.

– USA är det självklara landet då det är mindre troligt att de kommer att dödas där, säger källan som har insyn i förhandlingarna till tidningen.

Den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia hittades båda utslagna på en bänk i sydengelska Salisbury den 4 mars.

Båda hade förgiftats av nervgiftet novitjok – en attack som Storbritannien anklagat Ryssland för men som Kreml vid upprepade tillfällen förnekat.

Tillståndet var inledningsvis kritiskt för både Skripal och hans dotter men har de senaste veckorna förbättrats och de är nu båda på bättringsvägen.

Faran inte över

Enligt den brittiska tidningen Sunday Times är dock inte faran över för far och dotter och Storbritannien diskuterar nu om att ge de båda nya identiteter och ett nytt liv i USA – där risken för framtida mordförsök bedöms som mindre.

Den brittiska underrättelsetjänsten MI6 håller i detta nu på att diskuterat möjligheten med sin amerikanska motsvarighet CIA enligt tidningen.

– De kommer att bli erbjudna nya identiteter, säger en anonym källa.

Mindre troligt att dödas där

Bland de potentiella länderna finns de som är med underrättelsesamarbetet ”Five Eyes” – Storbritannien, Canada, Australien, Nya Zeeland och USA.

– USA är det självklara landet eftersom det är mindre troligt att de kommer dödas där och det är lättare att skydda dem och deras nya identiteter, säger källan som har insyn i förhandlingarna gällande Scripals.

Det brittiska utrikesdepartementet har inte velat kommentera Sunday Times uppgifter.

Publisert:

LÄS VIDARE