Barn hålls inomhus efter råttinvasion

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Råttorna har vräkts från sitt hem på återvinningscentralen och förpestar i stället en förskola i närheten. Arkivbild.

avTT

NYHETER

En råttinvasion har drabbat bostadsområdet Johannedal i Sundsvall. Barn på en förskola hålls inomhus eftersom råttorna är för närgånga.

– Det här är inga vanliga råttor som du ser i skogen. De är stora som katter, säger Benny Sagmo på stadsbyggnadskontoret.

Anledningen till invasionen är sannolikt att en privat återvinningscentral i närheten håller på att flytta sin verksamhet vilket har gjort att råttornas hem försvunnit. En del djur kan också komma från kommunens återvinningscentral som ligger i samma industriområde.

Under onsdagen har därför kommunen tillsammans med saneringsföretag försökt att röka ut råttorna i en gemensam insats. Femtio slagfällor har satts ut som kan fånga två råttor var.

Elström och giljotiner

– Det är inget man vill stoppa in fingrarna i, säger Benny Sagmo, som vanligtvis är jakt- och viltvårdsansvarig på kommunen men numera har fått en helt annan jakt på halsen.

Fällorna vittjas på torsdagsmorgonen men om de inte ger något resultat tar jakten en ny vändning och kommunen kan tänka sig att använda elström under jord samt giljotiner.

– Om vi inte får stopp kan det bli hur stort som helst. Men jag vet att vi ska få stopp på det – till vilket pris som helst. De har redan spridit sig upp mot ett bostadsområde. De som bor där kan inte ha dörren eller balkongdörren öppen, säger Benny Sagmo.

– Jag har sagt åt en saneringsfirma att nu går vi all in!

Vädjar till alla

Kommunen har därför gått ut med en uppmaning till de boende i området om att stänga just dörrar och fönster för att inte släppa in skadedjuren i hemmet och ge dem tillgång till mat. Tänk även på sophanteringen, att använda säkra komposter och inte lämna mat från picknicken i parken, uppmanar kommunen.

– Vi vädjar till alla, säger Kristin Eriksson, miljödirektör på Sundsvalls kommun.

På Trädets förskola, där barnen tidigare kunnat slumra till i barnvagnar utomhus, har barnen fått gå in. De får inte heller äta utomhus eftersom spill kan dra till sig djuren.

– Jag har beslutat att barnen sover inne, för vi kan inte riskera att råttorna hoppar ner i barnvagnarna, säger Mia Löfgren, rektor på förskolan, till SVT Västernorrland.