Elden rasar – här rycker mataffären in i släckningsarbetet

avMiriam Bratt

NYHETER

Elden rasar i skogen på två ställen i Ragunda kommun, väst om Sollefteå, och räddningstjänsten kämpar för att släcka skogsbränderna.

Nu hjälper Ica Kvantum i Sollefteå till med mat åt brandmännen.

– Jag vill tacka alla som är på plats i Ragunda och släcker bränderna. De gör ett kanonjobb, säger butikens färskvaruchef Erik Olsson.

Hettan och torkan dominerar Sverige och på flera ställen i landen brinner det. Bland annat rasar två skogsbränder i Ragunda kommun som ligger väst om Sollefteå.

Tidigare i veckan fick Erik Olsson, färskvaruchef på Ica Kvantum, ett samtal från några frivilliga som hjälper till med släckningsarbetet. De berättade att de försökte få tag på mat till brandmännen och undrade om deras matbutik kunde hjälpa till på något sätt.

– Efter att jag fått samtalet så samlade jag personalen och alla hade jättemycket idéer och tips, säger Erik.

Foto: Ica Kvantum Sollefteå
Kollegorna Anders, Ebba, Erik, Lovisa, Martin och Aboud är alla engagerade i insatserna.

Ringde runt till leverantörer

Erik började ringa till leverantörer för att samla ihop produkter. Han och kollegorna samlade även ihop frukt, drycker och annat från den egna butiken, vilket även lokala Allehanda skrivit om.

– Jag fick kontakt med våra norrländska leverantörer och de började direkt skicka hit råvaror. Sen samlade vi ihop vad vi kunde skänka från butiken, säger Erik till Aftonbladet.

Två timmar efter att samtalet kom lyckades personalen på Ica Kvantum i Sollefteå få i väg ett lass med mat. På platsen togs bland annat bröd och pålägg emots av frivilliga som bredde smörgåsar åt brandmännen.

3 000 mackor per dag

Efter måndagens insats har fler leverantörer ringt och velat bidra med varor, vilket har lett till att butiken kunnat skicka mat till Hammarstrand varje dag denna vecka.

– Jag pratade med de i Hammarstrand och de sa att ungefär 3 000 mackor per dag har gått åt. Så det är otroligt.

1 av 2 | Foto: Ica Kvantum Sollefteå

Räddningstjänsten: Nedåtgående trend

De två bränderna i Ragunda kommun håller sig just nu innanför sina begränsningslinjer berättar Karin Lenke från räddningstjänsten i Jämtland.

– De har båda nedåtgående trend. I den ena har vi kommit så långt som eftersläckning.

”Nästa gång kan det brinna hos oss”

Erik och hans kollegor planerar att fortsätta göra vad de kan för att hjälpa till och är glada över alla fina ord de fått från kunder och andra.

– Det har varit jättemycket positiv repsons. Både från de som är i Hammarstrand och från folk i Sollefteå. Folk tycker att det är bra att vi engagerar oss i grannområdet, nästa gång kan det ju vara hos oss det brinner.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sollefteå

Ica