Brand i Nacka under kontroll

TT

Publicerad 2018-06-15

Branden i Nacka är nu under kontroll. Det har brunnit på flera platser inom ett område stort som 34 fotbollsplaner och de italienska brandflygplanen har återvänt till Örebro.

Det brinner nu mer försiktigt i det bergiga skogsparti i Nacka, öster om Stockholm, som under eftermiddagen fattade eld och gav upphov till stora rökmoln som syntes från långt håll. Räddningstjänsten bedömer att branden först i morgon kommer kunna släckas helt.

– Vi har 35 brandmän på plats och som jobbar fortfarande men nu under natten kommer en lugnare fas med mer bevakning på de områden som fortfarande brinner lite mer intensivt, säger Joakim Nyberg, pressbefäl vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Minst tre platser

Det har brunnit på minst tre olika platser inom hela området som är ungefär 24 hektar men exakt hur mycket som brunnit är inte klart.

– Det kommer pyra och ryka från det här området garanterat under morgondagen också. Men vi bedömer att den är under kontroll och att vi är i en eftersläckningsfas nu.

De två italienska brandflygplan som hämtades och flögs över från Örebro till Nacka för att bidra till släckningen har åkt tillbaka efter att ha bombat brandområdet i ungefär 1 timmar och 20 minuter.

– Det kändes som om det gav väldigt bra effekt. Vi vet inte hur många gånger de hann hämta vatten och tömma men det är många "tankbilar vatten" som de släppt här. Särskilt som det handlar om en svår terräng så har det underlättat mycket. Just att slå ner lågorna och få ner röken.

EU-samarbete

Området är bergigt och ligger inklämt mellan en flerfilig väg och Saltsjön och en bit ifrån bebyggt område.

Det var första gången som de italienska planen som sedan helgen står beredda i Örebro har använts. Flygplanen kan skopa upp 6 200 liter vardera i en hämtning.

De två italienska flygplan inklusive besättning om 14 man är en del av EU-samarbete för beredskap att hantera allvarliga olyckor eller kriser. Det var i förra veckan som svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), på grund av den extrema brandrisken i stora delar av landet, vände sig till EU om hjälp.

ANNONS