Montreal

Blåste pojkvännen på sitt livs chans – måste betala miljonbelopp

Av: 

Simón Bustamante

NYHETER

Klarinettisten Eric Abramovitz fick sitt livs chans – att få studera hos en berömd professor i Los Angeles.

Men kanadensarens flickvän ville inte att han skulle flytta till USA – och fejkade att skolan avslagit hans ansökan.

Nu har hon dömts att betala 375 000 kanadensiska dollar, knappt 2,5 miljoner kronor, i skadestånd till ex-pojkvännen, skriver New York Times.

Eric Abramovitz studerade musik på McGill University i Montreal, Kanada, där han träffade musikstudenten Jennifer Lee. Paret hade dejtat i ett par månader när han skickade in en ansökan om att få studera på Colburn Conservatory of Music i Los Angeles, USA.

Abramovitz hade studerat klarinett sedan sju års ålder och länge drömt om att få studera hos Yehuda Gilad, en framstående professor i klarinett som bara tar emot en till två elever om året.

Att få en plats hos professor Gilad är också en bra ekonomisk affär för de som får bli hans studenter, eftersom man då beviljas ett stipendium som täcker alla kostnader: undervisning, studentrum och mat.

Förfalskade brev till professorn och pojkvännen

Men så fick Eric Abramovitz det tråkiga beskedet att hans ansökan avslagits – trodde han.

Jennifer Lee ville nämligen inte att han skulle flytta ifrån henne, så hon hackade sig in på pojkvännens mejlkonto och tackade nej till en plats hos professor Gilad i Abramovitz namn. Sedan mejlade hon pojkvännen ett falskt refuseringsbrev i Yehuda Gilads namn.

Eric Abramovitz stannade i Kanada och tog en kandidatexamen på McGill University. Under den här tiden tog förhållandet mellan honom och Jennifer Lee också slut.

Fick chockbesked när han träffade professorn

Men klarinettisten gav inte upp på sin dröm och reste 2016 till Kalifornien för en andra provspelning hos professor Gilad – som blev förbryllad. Hade inte den här eleven redan tackat nej till att studera hos honom?

En lika förvånad Abramovitz frågade Gilad om refuseringsbrevet han fått från professorns mejladress giladyehuda09 – och fick veta att det inte var professorns mejladress.

Då trillade polletten ner – och Eric Abramovitz polisanmälde ex-flickvännen.

”Jag blev både chockad och rasande över att någon hade försökt utge sig för att vara jag. Jag har aldrig varit med om något liknande”, skriver Yehuda Gilad i ett brev till rätten.

Nu har Jennifer Lee dömts att betala ex-pojkvännen 375 000 kanadensiska dollar, knappt 2,5 miljoner kronor, i skadestånd.

– Det här var en förkastlig handling, säger domare D L Corbett.

”En otänkbar och omoralisk handling”

Men Eric Abramovitz fick en andra chans och började studera på University of Southern California, där professor Gilad också tar emot studenter.

I rätten har Gilad vittnat om att Abramovitz gjort stora framsteg som hans student, men att klarinettisten på grund av Jennifer Lees brevförfalskningar missat flera tillfällen som fördröjt hans karriär med två år.

”Jag känner mig väldigt frustrerad över att en mycket talangfull musiker som Eric blivit offer för en sådan otänkbar och omoralisk handling”, skriver professor Gilad till rätten.

Ex-flickvännen har hållits sig undan

Jennifer Lee har inte besvarat stämningsansökan mot henne och har inte anlitat någon advokat. Hon har heller inte kunnat lokaliseras eller på andra sätt nås för en kommentar.

Därför är det oklart om ex-pojkvännen kommer få se något av skadeståndet. Enligt New York Times ska klarinettisten dock ha hunnit spela på Nashvilles symfoniorkester – och nu fått en plats hos Torontos symfoniorkester, hemma i Kanada.

ANNONS EXTERN LÄNK

Maxa myset hemma – 30 % på utvalda ljuslyktor hos Cervera

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Montreal

Kanada

Los Angeles

USA