Ännu ett jordskalv i Sverige: ”Väldigt ovanligt”

Klockan 20.27 på måndagskvällen inträffade ett jordskalv norr om Götene i Skaraborg.

Det är det tredje skalvet i Sverige på kort tid.

– Det är väldigt ovanligt, säger seismologen Björn Lund.

Mellan 20.30 och 21.00 hörde flera personer av sig till Aftonbladet som trodde de hade känt en jordbävning.

– Visst är det ett litet jordskalv, sa seismologen Björn Lund på Uppsala Universitet efter han tagit upp sin dator och kollat på siffror.

Skalvet har skett ungefär sju km öst om Hällekis och 13 km norr om Götene exakt klockan 20.27 på måndagskvällen. Det nådde upp till en magnitud på 1,9 på Richterskalan, vilket är ungefär gränsen där jordskalv börjar uppfattas av människor.

Tredje kännbara skalvet på kort tid

Det är det tredje skalvet som inträffar i Sverige på väldigt kort tid. Det första var på midsommardagen i Skara. Efter det kom ett i Kalix bara en vecka senare, och nu har det skakat i Skaraborg igen.

Vanligtvis mäter man bara upp ett stort jordskalv om året.

– Det skalvet vi hade på midsommar var stort för att vara i Sverige och sedan kom det i Kalix som också var stort. Och nu detta, det är väldigt ovanligt.

Ingen oro

Men enligt Björn Lund finns det ingen anledning att oroa sig.

– Riskerna i Sverige är generellt sätt rätt små, säger han.

Just området kring Vänern är en speciell zon i Sverige, som är relativt aktivt. Där har kontinenter gått ihop för 1,5 miljarder år sedan.

– Det som driver skalven idag är dagens plattor som rör sig, främst de två plattor i Atlanten som går isär - och de gör att bergen pressas ihop, säger Björn Lund.

Björn Lund berättar att deras mätinstrument tar upp 2–3 skalv om dagen, men att de är så pass små att de inte känns alls.

Publisert:

LÄS VIDARE