Lööf om Allianskrisen: Liberalerna har fel

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

I ett internt brev lägger Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm skulden för Allianshaveriet på Moderaterna – något som M tillbakavisar.

Även Annie Lööf går nu till M:s försvar.

– Liberalerna har fel där, säger Lööf under en presskonferens.

Under söndagen skickade Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm ut ett internt krisbrev där hon redogör för bakgrunden till allianshaveriet som under helgen har fått flera höga partitoppar att dödförklara samarbetet.

I brevet lägger hon även skulden för Allianshaveriet på Moderaterna – som hon menar förekom beskedet då planen enligt henne var att de diskussioner som hittills ägt rum skulle informeras och förankras i respektive parti för att sedan presenteras i mitten av nästa vecka under Almedalen.

“De bär huvudansvaret”, skriver hon i brevet.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer var snabbt ute och tillbakavisade uppgifterna och nu går även Centerns Annie Lööf ut till M:s försvar.

– Liberalerna har fel i det. Talepunkterna om talman och utskottspresidier togs fram inför en intervju som gruppledarna för Alliansen skulle ha med Ekot för en och en halv vecka sedan. Det var definitivt inget Almedalsutspel, säger hon under en presskonferens på måndagen.

”Gjorde en missbedömning”

Vidare säger Lööf att hon tycker det är dags att släppa frågan och gå vidare.

– Vi gjorde en missbedömning av hur det här förslaget skulle tolkas. Den här frågan fick så oerhört stora proportioner och det tolkades som att vi skulle ha ändrat vår ståndpunkt, och då var vi tvungna att backa från förslaget.

– Det har aldrig varit vår ambition eller syfte att förhandla med Sverigedemokraterna. Den frågan utagerad, död och begraven.

1 av 2 | Foto: LOTTE FERNVALL

Hon berättar att alliansledarna samtalat om turbulensen inom de borgerliga partierna, men att vad som framkommit stannar mellan dem.

Hon bekräftar dock att de olika turerna mellan olika partiföreträdare har skadat Alliansen – på kort sikt.

– Det är olyckligt då vi hellre hade velat rikta fokus på vår gemensamma politik. De senaste dagarna har inte varit bra för Alliansen men nu måste vi ta oss samman och fokusera på det som är viktigt, vad vi vill göra för Sverige.

Lööf om Skyttedal: Får hon svara på

Samtidigt passar Annie Lööf på att kommentera Twitter-bråket mellan henne och KD-toppen Sara Skyttedal.

Vad hände där?

– Hon ställde frågor om hur jag såg på regeringsfrågan och jag svarade att för Centerpartiets del så är det uteslutet att bilda en alliansregering där vi samarbetar med Sverigedemokraterna

Men är verkligen Twitter bästa plattform att diskutera detta på?

– Det får Sara Skyttedal svara på. Som partiledare tycker jag att det är viktigt att svara på frågor och det har jag gjort.

Men belyser detta inte ytterligare att det råder oenigheter inom Alliansen?

– Nej jag tycker nog inte det. Däremot så har vi ju under något år haft olika inställningar till SD och det blir ju tydligt i sådan här situationer. Men nu behöver vi ha fokus på det vi vill göra och jag vill av hela min kraft bilda en nya alliansregering och då måste vi lägga sådant här tjafs bakom oss.

Publicerad:

LÄS VIDARE